Cities of Light Barcelona es celebra el 22 de febrer del 2019 a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya a Barcelona. Cities of Light és un programa paneuropeu, multidisciplinari de converses, simposis i exposicions sobre fotografia, literatura i urbanisme, organitzat per laUrban Photographers Association (UPA). Les Ciutats de Llum de 2018-19 són París, Londres, Lisboa i Barcelona.
Coexistència: Barcelona és un simposi d’un dia que reuneix fotògrafs, acadèmics i escriptors per explorar aspectes específics del teixit social de la ciutat europea moderna, particularment en un context de precarietat econòmica i fluïdesa social. Com moltes ciutats europees contemporànies, Barcelona presenta un escenari dinàmic i mòbil per a la convivència entre grups diversos. Durant dècades, Barcelona ha tingut un paper clau en qüestionar els efectes del neoliberalisme en el teixit social i urbà. En aquest simposi fotògrafs, escriptors, activistes i acadèmics presenten un ampli programa de xerrades i reflexions que exploren el paper que juga la fotografia i l’urbanisme en determinar i qüestionar experiències de pertinença i identitat a la ciutat.
El simposi es realitza en català, castellà i anglès, amb resums de les presentacions disponibles en cada idioma.
Juntament amb el simposi, Cities of Light Barcelona també inclou un seguit d’activitats com exposicions, passejades urbanes i tallers (més informació al programa complet). Totes les activitats són gratuïtes.
Cities of Light: Barcelona està coorganizada per Diego Ferrari, Urban Photographers Association (UPA) / Kingston University, UK and Elisava University, Barcelona; Laura Cuch, Urban Photographers Association (UPA) / Goldsmiths, University of London and University College London i Jean McNeil, University of East Anglia, Regne Unit, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.
Per assegurar-se plaça en el simposi, cal inscriure’s a l’esdeveniment:
PROGRAMA
[Descarrega el Programa Complet en PDF]
Divendres 22 de Febrer
10:00-10.05 – Acollida: Eduard Bertran (Director IEFC)
10:05-10.15 – Introducció: Paul Halliday (Goldsmiths, University of London)
10:15-11.15 – Ponència: Itziar González
PANEL 1: Espai urbà, de qui i per a qui?
Les ciutats són la màxima expressió dels valors socials i polítics de la nostra societat. En els últims anys, el neoliberalisme, la gentrificació i la migració han generat noves pressions sobre l’espai urbà. Aquestes forces s’originen tant per factors complexos i de gran escala, com la globalització, l’austeritat i la crisi internacional, com també per les preocupacions i efectes locals d’aquests processos globals. En la mesura que noves formes d’organització i mobilitat afavoreixen alguns grups, altres grups es veuen desfavorits. A Europa, Barcelona ha estat molt present en els debats sobre recursos, accés i drets a la ciutat. Ha estat un lloc dinàmic de resistència i moviments socials com el moviment 15M. Mentre interessos rivals competeixen per treure el màxim rendiment a la ciutat, la pregunta de per a qui són realment les ciutats és cada vegada més urgent. En aquesta sessió, activistes, fotògrafs i escriptors proposen respostes al caràcter d’incessant canvi de les ciutats europees.
11:30-12:10 – Martí Peran
12:10-12:30 – Pausa
12:30-13:15 – Diego Ferrari i Jean McNeil
13:15-13.45 – Taula rodona. Moderadora: Suzanne Strum
13.45-15.30 – Dinar
* Per qüestions imprevistes d’última hora, s’ha hagut de suspendre la conferència de Xavier Ribas.
PANEL 2: Llar i Pertineça
L’ideal social democràtic de la ciutat suggereix que les ciutats modernes haurien d’oferir una llar als diversos grups socials, sovint oposats, que les integren. El caràcter plural de la ciutat contemporània europea està basat en l’acord de valors i la provisió d’un espai democràtic en què diferents comunitats puguin prosperar. La qüestió sobre on i què constitueix una llar està íntimament relacionada amb les experiències pròpies de pertinença. Per migrants en particular, es tracta d’una qüestió molt carregada que ha de plantejar-se i contestar-se en una ciutat que, encara que de vegades es manifesta de forma acollidora, molt sovint suposa un paisatge social estrany i hostil. Fotògrafs, arquitectes, i activistes observen formes en que la fotografia pot explorar i intervenir qüestions al voltant de ser i pertànyer a la ciutat.
15:30-16:00 – Laura Cuch
16:00-16:30 – Daniel Cid Morgan amb Eva Serrat i Francesc Pla
16:30-16:45 – Pausa
16:45-17:15 – Cristina Gastón
17:15-17:45 – Taula rodona. Moderadora: Andrea Parga
17:45-18:00 – Conclusions compartides: Carles Costa, (IEFC), Diego Ferrari (Kingston University/Elisava), Laura Cuch (Goldsmiths, University of London), Jean McNeil (University of East Anglia), Paul Halliday (Goldsmiths, University of London).
Vespre: 20:00 – Visita guiada a l’exposició d’obres de Berenice Abbott a la Fundació Mapfre, Barcelona. *
Activitat programada en col·laboració amb la Fundación Mapfre.
* Inscripció presencial en el mateix simposi, el divendres 22 de febrer. Places limitades.
Altres activitats
[Descarrega el Programa d’Activitats Complet en PDF]
Dijous 21 de Febrer, a les 19:00 h
Inauguració de l’exposició fotogràfica a l’IEFC del treball d’estudiants de Goldsmiths, University of London, Kingston University i de l’IEFC com a resposta/homenatge a l’obra de Berenice Abbott que s’exposa a la Fundació Mapfre.
Dissabte 23 de Febrer
Passejos urbans *
10:00-13:00 – Josep Maria Llobet: La mirada atenta
El passeig que proposem és una exploració urbana en la qual aprofitarem la mirada atenta del fotògraf per detectar, a través de la forma, els diferents hàbitats que conformen el paisatge de la ciutat.
10:00-13:00 – Laura Cuch i Javi Ortigosa: Transicions urbanes i espai públic
Aquest passeig és un recorregut a través dels canvis en el teixit urbà que mostren les diferents fases de creixement i transformació de la ciutat, posant èmfasi en els espais públics i com la gent fa ús dels mateixos.
13:00-15:00 – Dinar
Taller fotogràfic *
15:00-18:00 – Diego Ferrari: Performativitat i la ciutat
Visita de l’exposició que van realitzar un grup de persones que han viscut al carrer i s’efectuarà una activitat on els participants al taller fotografiaran la seva pròpia presència en l’espai públic com a element de reflexió.
19:00-21:00 – (IEFC): Aperitiu i cloenda
* Inscripció presencial en el mateix simposi, el divendres 22 de febrer. Places limitades. Una activitat per participant.
Ciutats de llum, #CitiesofLight és una sèrie de simposis organitzats per la Urban Photographers Association (UPA) que es celebren en ciutats europees els anys 2018 y 2019. Els socis inclouen: Sorbonne Universitée, París; Centre for Urban and Community Research (CUCR), Goldsmiths, Univerity of London; The Photographers’ Gallery, Londres; Culturgest, Lisboa; Instituto de Historia del Arte de la Facultad de Ciencias Sociales y Humanas, Universidad NOVA de Lisboa; Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Barcelona; i Openvizor.
Urban Photographers Association (UPA)
www.urbanphotographers.org
Twitter: https://twitter.com/the_u_p_a
Instagram: https://www.instagram.com/urbanphotographers_upa/
Facebook: https://www.facebook.com/Urban-Photographers-Association-UPA-1675040632774204/
#CitiesofLightBarcelona
Les Ciutats de Llum 2018-19 de la Urban Photographers Association (UPA) són:
London: 14 Juliol 2018
The Photographers Gallery
París: 4 Maig 2018
Université de Paris V and Université de Rennes 2
Lisboa: 31 Octubre 2018
Culturgest and Art History Institute, FCSH Universidade Nova de Lisboa
Barcelona: 22 Febrer 2019
Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC)
Co-organitzat per:
Compartir