CONVOCATÒRIA

DATES

26/06/23 al 17/07/23

ORGANITZADORS

Lumière d’encre

IEFC

Es Far Cultural

L’IEFC participa al projecte Transpyrénéenne Photographique (Fotogràfica Transpirinenca) amb el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Fruit d’aquest acord, 3 entitats transfrontereres com són Lumière d’Encre (Ceret, Occitània), Es Far Cultural (Illes Balears) i l’IEFC organitzen la convocatòria Panorama de la Jove Fotografia Europea. Se seleccionaran cinc artistes joves provinents de les escoles col·laboradores, que estiguin en el darrer curs d’estudis. En concret seran: dos artistes de Catalunya (IEFC i GRISART), dos artistes del costat francès (ETPA i ENSP) i un de les Illes Balears, els quals participaran de la itinerància d’exposicions a Ceret, Menorca i Barcelona.


FOTOGRAFIA TRANSPIRINENCA

Convocatòria oberta per al Panorama de la fotografia jove europea

FOTOGRÀFICA TRANSPIRINENCA

Transpyrénéenne Photographique (Fotogràfica transpirenaica) és un projecte liderat per tres agents transfronterers (Ceret, Barcelona, Menorca) reconeguts en l’àmbit de la fotografia contemporània, implicats en la difusió de l’obra d’autors/es, en l’organització de mediacions entre professionals i públic i en residències de creació. L’objectiu d’aquesta col·laboració és aglutinar les seves xarxes per conèixer nous públics i artistes transfronterers.

Es tracta d’un recorregut de cooperació transfronterera i immersiva que permet col·laborar entre agents transfronterers. Aquest recorregut es desenvoluparà en tres reunions presencials a Ceret, Barcelona i Menorca i una sessió a distància. En cada una d’aquestes trobades es desenvoluparà un programa de treball específic.

El programa de cooperació es dirigeix a joves titulats de cinc escoles a banda i banda dels Pirineus i de les Illes Balears. De fet, la mobilitat d’artistes i agents culturals és dificultosa a causa de nombrosos obstacles, especialment els lingüístics, com també per la falta d’accés a la xarxa cultural del veí fronterer. Per aquesta raó, els intercanvis habitualment es redueixen a una petita part del potencial real, limitant-se a la realització d’exposicions dedicades al panorama de la creació jove.

Com a reacció, aquest projecte pretén estructurar una xarxa d’agents de l’àmbit de la fotografia contemporània formada per artistes, associacions, escoles d’art i fotografia, així com institucions culturals de banda i banda dels Pirineus i de les Illes Balears, on tots els components compartim objectius comuns.

Transpyrénéenne Photographique compta amb el suport de l’Euroregió Pirineus-Mediterrani.

La convocatòria constitueix la posada en marxa d’aquest projecte per seleccionar els joves artistes graduats que participaran en totes les trobades, les quals es duran a terme entre setembre de 2023 i març de 2024. 

 

PROCEDIMENT

Se seleccionarà un dossier per escola. L’obra fotogràfica seleccionada s’exposarà durant aproximadament un mes i en aquest ordre: Ceret, Menorca i Barcelona. Aquestes tres exposicions s’acompanyaran d’una inauguració i activitats paral·leles, les quals reuniran tots els fotògrafs seleccionats i els professionals del sector.

En aquestes trobades també es faran unes jornades col·lectives de treball, al voltant de temàtiques com la situació dels joves artistes, la mediació de joves fotògrafs amb el públic o orientació en aspectes de caràcter financer (sistema d’ajudes, beques, subvencions, etc.). Així mateix, els joves fotògrafs seran convidats a presentar els seus treballs, en format de visita guiada, durant les exposicions.

Se seleccionaran cinc artistes joves provinents de les escoles col·laboradores (dos artistes d’Occitània, dos artistes de Catalunya i un de les Illes Balears), els quals participaràn de la itinerància d’exposicions a Ceret, Menorca i Barcelona.

En aquests esdeveniments, els joves fotògrafs es podran beneficiar de la influència dels tres  agents culturals, els quals treballen en l’àmbit de la fotografia contemporània a escala nacional i internacional. Aquestes trobades constituiran un autèntic accelerador, en una etapa clau de la carrera, per a beneficiar-se del suport d’institucions culturals reconegudes, permetent emprendre un autèntic camí de professionalització.

 

OBJECTIUS DELS ESDEVENIMENTS

 • Donar suport i promoure la recerca fotogràfica.
 • Promoure la trobada entre les diferents escoles d’art i fotografia.
 • Oferir al públic una obertura cap a la creació jove contemporània.

 

TERMINI PER PRESENTAR CANDIDATURES

 • 17 de juliol de 2023: termini per presentar sol·licituds.
 • 25 de juliol de 2023: selecció del cinc fotògrafs per part dels tres agents culturals (Centre d’Art i Fotografia Lumière d’Encre, Es Far Cultural i Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya)

 

CALENDARI PROVISIONAL DELS ESDEVENIMENTS (assistència obligatòria)

El calendari final serà validat per les tres estructures i s’informarà del calendari definitiu als artistes seleccionats.

 • Del 26 a l’1 d’octubre de 2023: estada a Ceret (França), amb la presència de joves fotògrafs seleccionats. Inauguració i obertura de l’exposició Panorama de la fotografia jove europea.
 • 14 al 18 de novembre de 2023: comprèn el viatge i dos dies d’estada  a Menorca (Illes Balears) amb la amb la presència de joves fotògrafs i fotògrafes, representants d’institucions culturals i experts. Inauguració i obertura de l’exposició Panorama de la fotografia jove europea a Menorca.
 • 5 i 6 de Març de 2024: trobada a Barcelona (Catalunya) amb la presència de joves graduats, representants d’institucions culturals i experts, així com alumnes graduats que van presentar la solicitud però no van ser seleccionats per a l’exposició col·lectiva itinerant. Inauguració i obertura de l’exposició Panorama de la fotografia jove europea a Barcelona.

 

REQUISITS DE PARTICIPACIÓ

 • L’alumne ha d’estar en l’últim curs de l’escola.
 • Es seleccionarà un/a alumne amb un projecte fotogràfic ja fet per cada centre participant.
 • La persona seleccionada obtindrà una remuneració de 800 € en drets d’autor i despeses de producció (amb els impostos inclosos).
 • Les despeses de viatge i allotjament estan cobertes.

 

FITXA DE SOL·LICITUD
El fitxer de sol·licitud ha d’incloure:

 • Breu text que descrigui el plantejament artístic del projecte.
 • Dossier visual de presentació de treballs realitzats.
 • Curriculum vitae actualitzat.
 • Dades de contacte físiques i d’internet del candidat.
 • Nom de l’escola.

Ha de presentar-se en format d’arxiu PDF, en un sol fitxer i adjuntar-lo en el formulari d’inscripció.

El termini d’enviament de sol·licituds és el dimarts 17 de juliol de 2023 a les 23:59 h. Després de la decisió del jurat, s’enviarà una resposta a cadascun dels artistes a l’adreça de correu electrònic facilitada en el dossier.

BASES
FORMULARI INSCRIPCIÓ

 

ORGANITZA

AMB EL SUPORT DE