
Enric de Santos exposa a l’IEFC el seu projecte fotogràfic Pensat i Fet, composat per un recull de fotografies on reafirma els seus trets d’identitat com a autor. En cada un dels motius, entorns i paisatges fotografiats es proposa -i ens proposa- reflexionar sobre com la capacitat estètica, com a conseqüència d’un perfeccionament tècnic, pot arribar a esdevenir en diversitat de conceptes al voltant de les vivències més íntimes de l’ésser humà.
L’IEFC es congratula en presentar l’obra d’un fotògraf que, com a autor, docent, ponent, escriptor, redactor, articulista i activista, aporta la seva experiència i el seu compromís a l’espai de la fotografia.
Mai he pretès expressar en la meva fotografia tot allò que sentia en cada moment; d’haver estat així m’hagués dedicat a escriure, però, sí que és molt important per a mi ser capaç de que les meves fotos transmetin alguna cosa; una sensació diferent a la que acompanyava a l’ésser receptor instants abans de mirar una de les meves imatges.
Enric de Santos
L’exposició s’inaugura el dimarts 30 d’octubre de 2018, a les 19:00 h, i es pot veure a les sales de l’IEFC fins a l’11 de gener de 2019.

Activitats paral·leles a l’exposició
Dimarts, 6 novembre de 2018 (19:00 h)
Trobada, diàleg i debat amb Enric de Santos sobre la concepció de la seva obra i de la fotografia en blanc i negre amb el teló de fons del moviment NO-FICCI-Ó de Flaherty.
Lliure accés. Aforament limitat
Dimarts, 20 novembre de 2018 (19:00 h)
Presentació de ANFA (Asociación Nacional de Fotografía Analógica).
Lliure accés. Aforament limitat
Durant el segon quadrimestre (febrer – juny 2019), Enric de Santos imparteix a l’IEFC el Curs d’Especialització en Fotografia Analògica Avançada.

Pensat i fet

Fotografiar és sentir la necessitat que determinats instants de la teva vida passin a ser immortals a partir del moment en què són captats. Cap científic -inclosos els Premis Nobel- ha aconseguit aturar el temps per més que ho ha intentat; però, aquest privilegi el té cada dia a l’abast de la seva mà el fotògraf que surt amb la seva càmera.
Fa molts anys vaig tenir la gran sort de conèixer a una fotògrafa francesa, Claude L. Batho (1935-1981), que nomenava a les seves imatges Le Momento des Choses, i des d’aquest instant no he trobat una altra forma més descriptiva per definir a les meves pròpies imatges.
Les accions successives de Pensat i Fet podrien haver estat la dinàmica desenvolupada per triar les fotografies integrades en aquesta mostra, però res més lluny de la realitat. Enfocar, enquadrar i disparar és la disciplina que sempre he seguit per a la realització de qualsevol de les meves preses i, com no!, la reflexió inicial és la part fonamental perquè aquesta imatge em segueixi transportant, al llarg dels anys, cap a la necessària sensació que et va motivar a prémer l’obturador en aquest precís instant.
Mai he pretès expressar en la meva fotografia tot allò que sentia en cada moment; d’haver estat així m’hagués dedicat a escriure, però, sí que és molt important per a mi ser capaç de que les meves fotos transmetin alguna cosa; una sensació diferent a la que acompanyava a l’ésser receptor instants abans de mirar una de les meves imatges.
En l’estrany moment pel qual està travessant la imatge en general, cada vegada m’aferro amb més força al moviment de No-FICCI-Ó que, al llarg de la seva vida, Robert J. Flaherty va intentar defensar amb total honestedat, però això són figues d’un altre paner.
Enric de Santos
Enric de Santos

Autor, docent, ponent, escriptor, redactor, articulista, i activista. En tots aquests àmbits aporta a l’espai de la fotografia la seva experiència com a fotògraf compromès amb el seu medi i amb els seus principis.
La seva obra personal ha estat exposada en més de 150 centres a nivell internacional i publicada en set llibres.
Com a docent ha impartit classes a l’Escuela Tecni-Foto de Nueva Lente, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Escola Idep i la Universitat Abat Oliva, a més de redactar el curs per a fotògrafs de National Geographic i organitzar una gran diversitat de tallers especialitzats.
Ha estat convidat com a ponent a certàmens nacionals i internacionals com Revela-T, Festival Internacional de Chaouen (Marroc), Fòrum mediterrani de la Fotografia (Tunísia), Fotogenio España i Photofestival de Mijas.
En la seva faceta d’escriptor ha publicat els llibres El Negativo, Fotografía Digital FineArt en Blanco y Negro, Evolución Técnica de la Fotografía, Fotografía Digital en Exteriores i, en coautoria amb Arnaud Bayle, Fotografía Digital en Blanco y negro. Ha estat redactor tècnic i membre del consell de redacció de les revistes Nueva Lente i La Fotografía Actual. Com a articulista ha publicat més de 100 escrits en diferents publicacions del sector.
Com a activista fotogràfic va ser cofundador de Foto FAD, de la Primavera Fotogràfica, de les Jornadas Catalanes de Fotografia, fundador del Grup Tallers DotzeGats. En l’actualitat és fundador i president de ANFA (Asociación Nacional de Fotografía Analógica).
Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya
Adreça: C/ Comte d’Urgell, 187 (dins el recinte de l’Escola Industrial). Barcelona
Telèfon: 934 941 127
Dates: Del 30 d’octubre de 2018 a l’11 de gener de 2019
Horari: De dilluns a divendres de 8:00 a 22:00 h.
Inauguració: Dimarts 30 d’octubre a les 19:00 h.
Compartir