Exposicions
L’IEFC acull una exposició del fotògraf noruec Espen R. Krukhaug21 de maig de 2015 - 30 de juny de 2015

Del 21 de maig al 30 de juny de 2015 es pot veure a l’IEFC una exposició del fotògraf noruec Espen R. Krukhaug, sota el títol Those were the days when I used to drive around with a horse’s head on.

El dijous 21 de maig a les 19:30 h s’inaugura l’exposició amb una xerrada de l’autor sobre la seva obra.

Those were the days when I used to drive around with a horse’s head on

El títol fa referència a un període de la vida de l’artista en el qual va viatjar de gira amb diverses bandes de punk i metal per Europa, la Xina i Amèrica… rock’n’roll style.

Amb prou feines dormia. Fins ben entrada la nit, quan els músics es ficaven al llit, no tenia el seu moment de descans, sense saber el que li oferiria el dia següent … només que hi hauria un nou poble, un nou espectacle, una nova festa i, amb tota probabilitat, una altra baralla.

Tothom sap què fa una banda quan està a dalt de l’escenari, però aquestes imatges registren el que hi ha darrere de l’escena: el viatge i les festes. A més, documenten el món a través de les finestres d’una furgoneta, tal com aquests nòmades de la vida moderna viatgen d’una ciutat cap a una altra, recorrent paisatges desconeguts, sense temps real per fer una parada. Incapaç d’explorar aquestes ciutats com ho podria fer un turista, Espen R. Krukhaug, aconsegueix veure aspectes que un visitant típic podria perdre’s i, així, poder capturar imatges des d’un singular punt de vista. El resultat és una provocadora sèrie de fotografies sobre la vida diària en la gira, del moviment perpetu, de les festes fins al final de la nit; però també dels moments de silenci en els interminables moments d’espera; l’espera fins que aparegui la següent ciutat a l’horitzó, esperant poder captar un moment fotogràfic decisiu; i a l’espera del començament del següent espectacle.

Espen R. Krukhaug

Espen R. Krukhaug va néixer el 1978, en un petit poble als afores d’Oslo, Noruega. Tot i que la fotografia va ser per a ell al principi un passatemps va publicar el seu primer llibre, Skinhead, l’any 2004. El seu interès per aquest mitjà el va portar a traslladar-se a Londres per estudiar fotografia a la Camberwell College of Art. Es va graduar l’any 2008 i va publicar el seu segon llibre, Before Dawn, amb un text introductori de Phillip Chevron, component de la banda de música The Pogues. En aquest sentit, una altra col·laboració a destacar la va establir amb Orangedark, una altra banda que va compondre una música inspirada en les seves fotografies.

Posteriorment, i mentre treballava en nous projectes, va començar a exposar el seu treball a nivell internacional: la Xina, Tailàndia, Estats Units.

L’any 2011 va començar la col·laboració amb el seva actual editorial Einer Books, que li va publicar el seu tercer llibre, Bifröst, compost per una sèrie de fotografies que registren les conseqüències de l’insomni, un transtorn que l’autor va conèixer en primera persona. Aquest projecte va ser com un recurs terapèutic: en comptes d’estirar-se al llit per intentar dormir, passejava en un estat mental de deliri. No sabia si estava somiant. No podia distingir si les coses que veia eren reals.

El seu últim llibre, Those were the days when I used to drive around with a horse’s head, publicat l’any 2014, reflecteix un període de la vida de l’artista en el qual va viatjar de gira amb diverses bandes de punk i metal a través d’Europa, Xina i Amèrica.

Actualment està treballant en dos nous projectes que seran publicats en format de llibre els anys 2015 i 2016.

PATROCINA: Einer Books

Einer Books és una editorial noruega independent dedicada a l’edició limitada de llibres de fotografia.

El projecte editorial d’Einer Books va ser iniciat per Espen R. Krukhaug l’any 2011 amb la intenció de publicar el seu propi treball. No obstant això, en l’actualitat Einer Books publica els projectes de molts altres fotògrafs en base a una estreta col·laboració amb els propis artistes.

Einer Books té la seu a Londres, Regne Unit, i a Oslo, Noruega.

Els Llibres d’Einer Books són distribuïts per Atenne Books a Europa, així com a la resta del món.

Einer Books publica l’obra d’Espen R. Krukhaug.

DOCfield15

Aquesta exposició s’emmarca dins del Docfield 15 – Festival de fotografia documental de Barcelona.

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Lloc: C/ Comte d’Urgell, 187 (dins el recinte de l’Escola Industrial). Barcelona
Dates: Del 21 de maig al 30 de juny de 2015
Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 21:00 hores