INAUGURACIÓ

29/11/22 a les 19 h

Amb la presència de l’autor.

EXPOSICIÓ

DATES

29/11/22 al 22/01/23

HORARI

Dilluns a divendres de 9 a 21 h.

LLOC

IEFC

c/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte E. Industrial). BCN

L’IEFC presenta l’exposició, New York, la ciutat de la mirada infinita (1995-2001), d’Agustí Fernández Barbero.

Instants

Cada fotografia de la mostra pertany a l’instant de la vida d’un fotògraf com d’una ciutat; l’instant d’una mirada estàtica dirigida cap a l’eternitat d’una ciutat dinàmica. La intensitat de les imatges convida a ser contemplades com a deixar-se portar pels seus carrers; iconografia que només pot sorgir d’un autor que percep i entén que l’entorn urbà és el document exterior que més intima amb l’ésser humà.

LlR.

L’IEFC se satisfà d’exposar l’obra d’Agustí Fernández Barbero per demostrar en la seva carrera al sector fotogràfic, com a la seva trajectòria artística, professionalitat i compromís.


Foto: Agustí Fernández Barbero
Foto: Agustí Fernández Barbero

Pots descobrir la mirada infinita caminant per les fotografies d’Agustí Fernández, com ell ha fet amb la seva càmera pels carrers de New York, deixant-se mirar per la pròpia ciutat en un joc de miralls i de doble mirada.

A traves de les seves fotografies entrem en una ciutat que de seguida reconeixem, tan re-visitada per tots en pel·lícules, anuncis i sèries i, constantment, re-fotografiada.

Sense pretensions esteticistes, ni amb la voluntat de voler posar ordre al caos de la ciutat, amb la seva mirada panoràmica veiem una ciutat plena d’un soroll visual que ens permet descobrir petits detalls amagats dins les pròpies fotografies, és a dir, detalls de la pròpia ciutat que ens permeten, com a espectadors, re-fotografiar i re-enquadrar els detalls que anem descobrint.

Joan Tomàs Corominas, Comissari de l’exposició New York, la ciutat de la mirada infinita (1995-2001).


Fotos: Agustí Fernández Barbero
Fotos: Agustí Fernández Barbero

New York, la ciutat de la mirada infinita (1995-2001)

“La ciutat real s’ha substituït per la ciutat somiada”. John Dos Passos

 Si la primera vegada que arribes a New York tens la sort de desplaçar-te per  carretera des del JFK Airport fins el pont de Queensboro cap a les sis de tarda, la imatge del Skyline de Manhattan a contrallum, amb la posta de sol, fa que la ciutat t’atrapi i et converteixi en el seu súbdit sense poder oposar resistència. És com un ritual màgic que t’activa la mirada; una mirada que no descansa, una mirada de fotògraf curiós, una mirada infinita, com he titulat el meu projecte. Un relat gairebé cinematogràfic -moltes vegades insòlit- apareixia constantment a cada racó, a cada cruïlla de carrers, a cada direcció a la que em dirigia.

Vaig aprendre a conèixer l’abstracció del caminar sense una direcció concreta, a navegar amb la meva mirada guiat pels llums de neó i per les ombres que formen les alçades gegantines dels edificis, com també pels reflexos infinits dels seus aparadors i el moviment incansable dels seus cotxes.

Vaig aprendre a trobar infinitat de missatges visuals en les persones que transiten pels carrers, als cartells publicitaris, a l’arquitectura caòtica però, alhora bonica. Missatges evidents a l’abast de la meva mirada i altres que es registraven ocults en el meu inconscient i que he descobert en veure positivats els meus negatius 25 anys després.

Les meves fotografies tanquen un relat vivencial del meu pas per aquesta ciutat increïble en un període de la meva vida especialment intens. Tu mires i la ciutat es deixa mirar, però quan portes hores i dies mirant-la t’adones que la ciutat també et mira, que controla els teus passos i et convida a mirar la seva vida en milers de detalls: reflexos, llums, ombres, expressions humanes; veus en color, però es converteixen en blanc i negre perquè facis de fotògraf i puguis tenir el plaer visual de retenir en un negatiu allò que veus amb la teva mirada infinita.

Agustí Fernández


Activitat complementaria a l’exposició

Visita guiada i presentació del fotollibre: New York: La ciutat de la mirada infinita 1995-2001, d’Agustí Fernández Barbero.

L’autor, després d’una visita guiada per la seva exposició, ens parlarà de com a reconduït el seu projecte expositiu al format de fotollibre, i, a més, compartirà la seva experiència vital i la concepció visual, estètica i documental sobre la ciutat de New York.

Aula Steichen de l’IEFC
Dimarts, 20 de desembre a les 19 h


Foto: Antonio Morango Martin
Foto: Antonio Morango Martin

Agustí Fernández Barbero 

www.yofotografo.com
agusti@yofotografo.com
@agustiyofotografo

Agustí Fernández C.V.

 

Amb la col·laboració de Visualkorner i Hahemühle.