INAUGURACIÓ

Dijous 23 de maig, a les 19:30 h, amb la presència de l’autor

EXPOSICIÓ

DATES

Del 23 de maig al 30 de juny de 2019

HORARI

De dilluns a divendres de 9:00 a 21:00 h.

LLOC

IEFC (Sala Ramón Alabern i Sala El Balcó): C/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte de l’Escola Industrial). Barcelona

Islands. Oskar Ohlson

L’IEFC acull l’exposició del projecte Islands, del fotògraf suec Oskar Ohlson. Un projecte fotogràfic centrat en l’illa com a concepte, com a símbol, com a espai idealitzat per l’imaginari col·lectiu. Les fotografies actuen alhora com a recerca i encontre; una recerca visual on prevalgui l’encontre amb l’harmonia de l’entorn tan desitjada per l’ésser humà contemporani.

Projecte realitzat a les illes de Gran Canària, Madagascar, Cuba, Gotland i Indonèsia.

Dates: del 23 de maig al 30 de juny de 2019
Lloc: IEFC. Sales Ramón Alabern i El Balcó de l’IEFC.
Adreça: C/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte de l’Escola Industrial). Barcelona

Inauguració: Dijous 23 de maig a les 19:30 h (amb la presència de l’autor).

The cliff (Gran Canaria, 2011). Foto: Oskar Ohlson
The cliff (Gran Canaria, 2011). Foto: Oskar Ohlson

Islands

Les fotografies que es mostren en aquesta exposició formen part d’un projecte que fusiona diferents illes en una sola illa de somni; una recerca sobre l’essència de l’illa verge, aquesta illa inexplorada en els temps dels grans pirates.

La idea d’aquest projecte va sorgir dels meus viatges a la recerca d’imatges de naturalesa pura, d’uns paisatges que homenatgessin la clàssica i tradicional fotografia en blanc i negre. Buscava, a més, el silenci, les vistes poètiques i la sensació d’arribar a una illa, ara com fa 400 anys. Aquest projecte, en curs, està realitzat en les següents illes: Gran Canària, Madagascar, Cuba, Gotland i Indonèsia. Després de buscar informació sobre aquestes illes, i a l’adonar-me que eren antigues illes pirates, la imaginació em va portar a aquelles èpoques en el moment de triar i copiar les meves imatges.

Treballo amb la fotografia analògica clàssica en blanc i negre que impressiono personalment a mà sobre papers de gelatina de plata d’alta qualitat.

Com s’ha d’haver sentit un ésser humà en trobar una nova illa? I què esperava i finalment hi va trobar?

Per què les illes?

Hi ha en elles alguna cosa especial. Són llocs d’anada, però sense retorn; espais on aïllar-se. Les illes ofereixen alguna cosa nova i emocionant, una sensació d’aventura cap a l’inexplorat, el solitari i el desitjable.

Si intentes imaginar la teva pròpia illa, com seria?

Oskar Ohlson

Lonely palm tree (Cuba, 2013). Foto: Oskar Ohlson
Lonely palm tree (Cuba, 2013). Foto: Oskar Ohlson

Oskar Ohlson

Oskar Ohlson (self portrait)
Oskar Ohlson (self portrait)

(Suècia, 1965) treballa com a documentalista i fotògraf artístic especialitzat en el procés analògic en blanc i negre.

Els seus estudis professionals es van realitzar en gran part a l’IEFC durant els anys 1990-1996. Posseeix un mestratge en tècnica de laboratori en blanc i negre i va obtenir el títol de Fotògraf Professional Internacional. Des de 1998 és membre de la Societat de Fotògrafs Suecs (SFF) en la secció d’autors i il·lustradors fotogràfics.

La seva obra s’enclava en l’escola clàssica de fotografia en blanc i negre, constituïda per composicions pictòriques, negatius sense retalls, llum natural i principis documentals que parteixen de realitats veritables. Les seves còpies les impressiona manualment sobre gelatina de plata, en unes edicions estrictament limitades de per vida a un màxim de 10 còpies del mateix negatiu.

L’any 2010, va començar a fer fotos digitals per a algunes entitats, però utilitzant les mateixes formes de percepció, metodologia i estil que realitza en el seva fotografia analògica. Durant els anys 2002-03, va impartir l’assignatura d’Història de la Fotografia a l’Escola d’Art oficial d’Estocolm (Konstfack); escola en què va completar la seva formació en l’especialització de procediments tècnics del segle XIX.

Els seus encàrrecs professionals consisteixen, principalment, en documentar la vida, les llars, els paisatges … Des de mitjans de la dècada dels 90 ha documentat el món del rock and roll.

La seva obra ha estat exposada a Barcelona, ​​Goteborg, Estocolm, Sundsvall i Hèlsinki.

Fine Art Photographer Oskar Ohlson
www.silkeselenium.se/oskar
Stockholm / Sweden