L’IEFC acull l’exposició Dia a dia, un recull d’imatges significatives de la feina fotoperiodística de Pere Virgili; una mostra del repte quotidià per trobar un equilibri entre la imatge informativa i la mirada personal.

La present selecció ens permet contemplar amb una dimensió diferent a la del mitjà imprès, i amb una perspectiva conjunta, la singular visió de Pere Virgili. Instantànies i retrats, són el dia a dia de molts fotoperiodistes i, per aquest motiu, aquesta exposició també és un homenatge a tots ells; però l’enfocament personal és únic i és a través de la selecció on descobrirem la mirada reposada i respectuosa de Pere Virgili que cerca mostrar allò que ell mateix defineix com el que no es veu.

Aquesta exposició s’inaugura el dimecres 1 de març a les 19:00 h, amb la presència de l’autor, i es pot veure fins al 25 d’abril de 2017 a la Sala Ramon Alabern i la Sala El Balcó de l’IEFC.

Dia a dia

Els fotoperiodistes capturem la realitat en imatges. Hi encabim tot allò que succeeix, tot allò que passa, i amb la nostra feina anem nodrint, dia rere dia, la memòria gràfica col·lectiva.

Aquesta exposició la formen prop d’una cinquantena d’imatges que testimonien, en primera persona, el batec constant i imparable de l’actualitat, i que ens acosten a una part de la nostra història. Una història que ens és molt propera, del tot contemporània, i que s’inicia coincidint amb el naixement del diari ARA, mitjà per al qual he realitzat la majoria de les fotografies que s’inclouen en l’exposició.

Com a fotoperiodista, parteixo de les següents premisses: mostrar tot allò que s’esdevé de manera objectiva i, sovint, amb la immediatesa que exigeixen els mitjans de comunicació, i fer-ho amb un discurs propi que no desvirtuï la veracitat dels fets. També, sempre que sigui possible, vetllar per la qualitat estètica de les imatges.

Heus aquí l’exemple més viu del meu dia a dia com a fotoperiodista.

Pere Virgili

Entrevista a Pere Virgili

Pere, en el marc d’una exposició que porta per títol Dia a dia, i que mostra la dimensió de l’ofici de fotoperiodista, et volem preguntar:

1) Al llarg dels teus anys d’ofici, com has viscut l’evolució de la fotografia de premsa en el sentit professional?

Jo he viscut el pas de l’analògic al digital; i no és una evolució, és una revolució tecnològica, que ha produït una forma de treballar molt més immediata. Aquesta immediatesa significa reproduir amb la màxima celeritat allò que s’està produint, sintetitzar-ho de manera adequada i alhora el més ràpid possible, per tal de que el teu mitjà pugui rebre les imatges , sovint, amb la màxima urgència, i que aquestes també es diferenciïn de qualsevol altra.

2) I com aquest procés ha influït en la teva mirada?

Diferents factors han fet que la mirada canviés. Aquests venen donats per la pròpia trajectòria on vius diferents experiències. Un d’aquests factors ha estat aquesta revolució tecnològica, d’altres tenen a veure amb els mitjans amb els que treballo, i sobretot es tracta d’intentar donar-li una volta a les coses i mostrar el que no es veu; tenir un discurs més propi, més personal, i anar a buscar allò que no ens és evident però que ho suggereix. Això és la trajectòria natural que ha de viure un fotògraf de premsa.

Convé notar que si no hagués estat pel mitjà amb el que col·laboro actualment, aquesta evolució no sé si hagués arribat mai, primer per la llibertat que ens donen als fotògrafs, sobretot per l’aposta de l’edició gràfica, i en general pel seu discurs fotogràfic. El fotoperiodista està molt valorat en aquest mitjà i això ajuda molt a que un mateix se n’adoni que ha fer una passa endavant en la trajectòria. I he tingut la sort d’aprendre molt dels companys que tinc al costat, amb cadascú de manera diferent.

3) Has comentat que la selecció de fotografies parteix d’un principi propi: mostrar el que no es veu. Podries completar aquesta afirmació?

En relació a mostrar el que no es veu, volia fer esment que es tracta és tenir un discurs propi, tot i que no sempre podem; i en aquest aspecte intentar buscar en l’esdeveniment, en el personatge, en qualsevol aspecte que fotografiem, un element o una imatge que en principi no ens és evident, per això el que cal és anar a la recerca. Una nova visió de la que ens trobem normalment, un jugar amb l’originalitat però també tenir el propi discurs. Sense deixar de fer el que és habitual, fer la imatge que es necessita, la que tothom espera.

Recull de premsa:


Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Adreça: C/ Comte d’Urgell, 187 (dins el recinte de l’Escola Industrial). Barcelona
Dates: De l’1 de març al 25 d’abril de 2017
Horari: De dilluns a divendres de 8:00 a 22:00 h