EXPOSICIÓ

DATES

Del 5 al 15 de setembre de 2019

LOCALITZACIÓ

Arts Santa Mònica (Espai residència)

La Rambla, 7. Barcelona

HORARI

De dimarts a dissabte de 12:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h.

Diumenge de 12:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h.

ACCÉS

Públic general

Accés obert i gratuït

PRESENTACIÓ

Dijous 5 de setembre a les 18:00 h, amb la presència dels participants

Del 5 al 15 de setembre de 2019 es pot veure a l’Arts Santa Mònica l’exposició Reconstrucció. 60.989 km. 18 vides, 18 identitats, 18 històries de joves migrants.

El material presentat a aquesta mostra ha estat generat pels divuit joves participants en el taller organitzat per l’Arts Santa Mònica i  l’IEFC, en col·laboració amb el centre SPE Kirikú.

Reconstrucció. 60.989 km

A través del taller Reconstrucció. 60.989 km s’ha ofert un acompanyament i unes eines accessibles perquè 18 dels joves migrants sols que arriben a Barcelona puguin recuperar la seva veu, la  seva memòria i la seva identitat.

Davant la recent estigmatització del col·lectiu s’ha considerat necessari arranjar un espai per a aquests joves on expressar-se lliurement. Per aquest motiu s’ha convertit l’Espai Residència del centre Arts Santa Mònica en un àmbit  de recerca i comunicació.

En el transcurs de l’activitat, els joves participants han utilitzat els recursos de Google (Google Street View, Google Maps i Google Images) i un programa d’edició per recuperar imatges que els han permès generar diàleg i reconstruir les seves històries.

Les fotografies i els recursos obtinguts a través de Google han servit perquè aquests joves iniciïn una reflexió pròpia i generin el seu discurs. Quan la llengua resulta aliena, les imatges actuen com a pont, allò visual es converteix en llenguatge universal.

Durant el desenvolupament de les sessions, els participants han rememorat vivències, emocions i anhels; acostant-nos a la comprensió de la seva realitat. El trajecte visual resultant, acompanyat de les seves pròpies veus, és l’element vertebrador d’aquesta mostra.

El taller es va realitzar en aquest mateix Espai Residència de l’Arts Santa Mònica, durant el mes de juliol de 2019, al llarg de 5 sessions de 2 hores cadascuna. Els joves feia pocs mesos que residien a Barcelona (entre 1 mes i poc més d’un any), van arribar sense conèixer l’idioma i alguns d’ells van entrar per primera vegada en contacte amb aquestes eines digitals en el transcurs d’aquesta activitat.

Reconstrucció. 60.989 km deriva conceptualment de l’exposició Un món paral·lel comissariada per Joan Fontcuberta. Aquesta exposició mostra el treball de dotze artistes que utilitzen Google Street View com a espai d’investigació i experimentació. A través dels seus projectes exploren qüestions de percepció del territori, tecnologia i representació virtual de la realitat.


Participants:

 • Petit Bah
 • Hassimiou Bangoura
 • Bass
 • Bara Dabo
 • Diallo
 • Eric
 • Henderson
 • Clinton Kingsley
 • Mebiongal
 • Ridwaan (Hn)
 • Sekou
 • I set participants més que han volgut mantenir el seu anonimat.

Comissariat: Elizabeth Bertolín, Carles Costa, Àngel Monlleó i Laia Moretó
Coordinació, muntatge tècnic i comunicació: Arts Santa Mònica
Organització: Arts Santa Mònica – IEFC
Producció:  Arts Santa Mònica – IEFC
Col·laboració: SPE Kirikú (EDUVIC sccl)


Presentació: Dijous 5 de setembre a les 18 h amb la presència dels participants.

Dates: Del 6 al 15 de setembre de 2019
Horari: Dimarts a dissabte: 12-14 i 17-20 h / diumenge 12-14 i 17-20 h
Lloc: Arts Santa Mònica (Espai residència).
La Rambla, 7. Barcelona

Públic general
Accés obert i gratuït