EXPOSICIÓ

DATES

25/01/24 al 29/02/24

HORARI

Dilluns a divendres de 9 a 21 h

LLOC

IEFC

c/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte E. Industrial). BCN

L’IEFC presenta l’exposició col·lectiva, Solc Argèntic, quatre sèries de quatre autories que entenen que les temàtiques esgrimides en els seus projectes requereixen d’un procés argèntic. És la vivència d’elaborar en un temps dilatat allò que aporta el sentit últim a les seves creacions fotogràfiques.

Obres i autories exposades:

Intervenció a 3,000 metres, Guillem Vilademunt Cañas.
Ritual de l’habitual, Josep Sancho.
En foc, Pablo Braulio.
Espais de transició, Toni Díez.

Exposició comissariada per Joan Teixidor. 
Docents del curs Sèrie Argèntica: Joan Teixidor i Manuel Serra.
Impartit a l’IEFC i al Laboratori Manuel Serra.


Solc Argèntic

solc

  1. Sot longitudinal que fa l’arada.
  2. Senyal longitudinal, més o menys ample i profund,que deixa una cosa en una altra en arrossegar-s’hi tot penetrant-hi.
  3. Senyal o rastre que deixa a la superfície de l’aigua el pas d’una nau o d’un altre objecte en moviment.
  4. Traça lluminosa que deixa a l’aire un cos lluminós en moviment, el llamp.
  5. Empremta a la superfície d’un disc fonogràfic, en forma de canal i en espiral, que constitueix el suport de la informació sonora enregistrada.

El Solc Argèntic és la traça que la llum ha deixat en la plata dels negatius i en les fibres dels positius, és el rastre que ha deixat el procés tècnic i creatiu en aquests autors, i és, també, una empremta que també quedarà en vosaltres els observadors.

A partir de l’encàrrec expositiu amb el que arrenca el curs d’especialització Sèrie Argèntica, els quatre participants han passat per totes les fases que comporta la producció d’una sèrie fotogràfica argèntica: hores de laboratori pel revelatge de la pel·lícula i el positivat en paper, revisions periòdiques de les imatges produïdes i, en paral·lel, la reflexió envers el disseny expositiu.

Sèrie Argèntica ha estat cursada aquesta tardor a dos laboratoris argèntics de referència a la ciutat: l’aula Herschel de l’IEFC a l’Escola Industrial, i el laboratori del fotògraf i positivador Manuel Serra, al Poble Nou. Les quatre noves sèries fotogràfiques que presentem enguany són fruit d’aquest treball.

Toni Díez ens fa aturar davant de portals de misteri, i ens proposa observar-los bé abans de decidir si els creuem o no. Amb en Guillem Vilademunt ascendim a 3.000 metres i veiem la petja, en alguns llocs encara molt lleu, de l’activitat humana a l’alta muntanya. En Pablo Braulio ens ubica dins un antic ritual de foc on, entre guspires i ombres, s’hi imposa la dinàmica dels dimonis. La sèrie ultralocalista d’en Josep Sancho, ens convida a entrar a casa seva i explorar el gran potencial suggestiu del medi fotogràfic en els objectes i situacions més quotidianes.

Us convidem a seguir el solc argèntic que han deixat.

Joan Teixidor


Les autories parlen sobre els seus projectes

INTERVENCIÓ A 3,000 METRES
Guillem Vilademunt Cañas

Foto: Guillem Vilademunt Cañas
© Guillem Vilademunt Cañas

Cada cop costa més trobar un paisatge natural que no estigui intervingut per l’ésser humà. En aquesta sèrie he mostrat diversos graus d’intervenció en diferents paisatges del cim ‘Vignemale’ (Pirineu francès) i de la Vall de Pineta des del dia 12 al 15 d’octubre de l’any 2023.

 

RITUAL DE L’HABITUAL
Josep Sancho

Foto: Josep Sancho
© Josep Sancho

Cada activitat quotidiana té el seu ritual.
Ritual vol dir cerimònia, disciplina, seqüència pautada d’accions, precises i concretes: no és el mateix llevar-se amb el peu dret que amb l’esquerre, guardar acuradament a la nevera un cap de be que una pastanaga.
Executem els rituals habituals de manera inconscient, maquinal, sense preguntar-nos si tenen o no sentit, quina és la raó, la causa. I d’aquí, el misteri.

Nota: El títol de la sèrie és el d’un disc de Jane’s Addiction, Ritual de lo habitual, de començaments dels anys 90.

 

EN FOC
Pablo Braulio

Foto: Pablo Braulio
© Pablo Braulio

Quan les bruixes i els dimonis surten a ballar, els carrers s’omplen de màgia.
Un espectacle de llums i ombres que evoquen l’infern, i encomanen la màgia i les danses als assistents.
En foc, és un treball sobre aquest meravellós espectacle, on l’ombra és la protagonista davant de la llampada del foc infernal.

 

ESPAIS EN TRANSICIÓ
Toni Díez

Foto: Toni Díez
© Toni Díez

El jardí, la casa o la percepció. A tots s’hi arriba a través d’una porta. No sempre rectangulars i de fusta, aquestes guarden allò que hi ha dins i fan que el que no pot entrar romangui fora.
A l’hora d’entrar i sortir efectuem un petit ritual, una transició d’un espai a l’altre.
Per a mi, on hi ha una porta desconeguda, hi ha un petit misteri. Què hi haurà a l’altre costat?
Soc dins de l’espai protegit per la porta o en soc fora?
La sèrie presenta algunes portes que m’han transmès aquesta sensació i que espero que duguin a certa reflexió.


Sala Ramón Alabern
Del 25 de gener al 29 de febrer de 2024.
Inauguració, dijous 25 de gener a les 19h.

Amb la presència de les autories i el comissari.