EXPOSICIÓ

DATES

25/01/24 al 29/02/24

HORARI

Dilluns a divendres de 9 a 21 h

LLOC

IEFC

c/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte E. Industrial). BCN

Estibadors, 1954. © J.G. Argilaga (FCG-100-14 / IEFC)
Estibadors, 1954. © J.G. Argilaga (FCG-100-14 / IEFC)

L’IEFC acull l’exposició, Oficis oblidats, a través dels ulls de J.G.Argilaga, composta per bromolis de la col·lecció familiar i del fons de l’Arxiu Històric de l’IEFC. Un recull d’imatges realitzats entre 1930 i 1960 de diferents oficis i treballs que l’autor va fotografiar i imprimir en un procés pigmentari, proper al gravat, sorgit a principis del segle XX.

Les imatges de la col·lecció familiar han estat publicades, sota el mateix títol, en un llibre editat per DSTORIA EDICIONS al 2022

Aquesta mostra ha estat comissariada per Blanca Cubells, llicenciada en història de l’art per la UAB, besneta d’Argilaga i difusora de la seva obra.

Sala El Balcó
Del 25 de gener al 29 de febrer de 2024.
Inauguració, dijous 25 de gener a les 19h.

Amb la presència de Blanca Cubells.


Sobre el fotògraf

Segadors Foto: J.G. Argilaga
Segadors © J.G. Argilaga

Josep Garcia i Argilaga  (Reus 1890 – Olesa de Montserrat 1984) . Fill d’Ignasi Garcia i Capell i Rosa Argilaga i Gonzàlez.  La família va instal.lar-se a la ciutat de Terrassa,  ciutat on la industrialització i el terreny tèxtil estaven en plena efervescència. Així doncs, als seus divuit anys, l’any 1908, ja està instal.lat en aquesta ciutat vallesana.

Entra a treballar a l’Ajuntament de la ciutat com a cap de negociat. És en el seu temps lliure on troba els moments per a dedicar-se a la seva passió, la fotografia. Més endavant es centra  en la tècnica  fotogràfica del bromoli transportat on aprèn del seu mestre , el també bromolista Joaquim Pla i Janini.

En el procediment experimenta amb diversos pigments  per a obtenir diferents acabats, per això se’l considera un innovador tant en la tècnica com en la temàtica de les seves obres.

Amb l’afany de perduració d’aquesta tècnica tan poc coneguda, Argilaga va fer-ne divulgació en diversos sectors, sent els monjos de Montserrat uns dels que van poder aprendre-la atents a la mirada del nou mestre bromolista.

Al llarg de la seva trajectòria artística va crear centenars de bromolis que són un testimoni de la vida quotidiana de principis del segle XX.


Activitats complementària

Xerrada al voltant de l’obra de J.G.Argilaga, a càrrec de Blanca Cubells, comissaria de l’exposició, i Abril Borrell Salvadó*, especialista sobre l’obra l’autor.

Activitat organitzada conjuntament amb FotoConnexió.

Sala Steichen de l’IEFC
Dimecres, 21 de febrer a les 19h.

*Abril Borrell i Salvadó va presentar el passat mes de juliol de 2023, a la seu de la FIMA, de la Universitat de Barcelona, el seu TFM del màster en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials, sota el títol: Bromolis, entre la fotografia i el gravat: posada en valor del fons Josep Garcia Argilaga / IEFC.