EXPOSICIÓ

DATES

09/05/24 al 07/06/24

LLOC

IEFC

c/ Comte d’Urgell, 187 (Recinte E. Industrial). BCN

HORARI

Dilluns a divendres de 9 a 21 h

L’IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya), en col·laboració amb l’IPP (Institut Pyrénéen de la Photographie) de Toulouse, presenten per primera vegada, l’exposició, L’eau à la source, projecte sorgit en el marc d’un programa de la Euroregió Pirineus Mediterrània . Aquesta proposta, des dels seus inicis, ha anat evolucionant a través d’un procés de coordinació conjunta entre el president de l’IPP, Jean-Guy Ubiergo, i el coordinador d’Activitats Culturals de l’IEFC, Carles Costa.

Projecte fotogràfic transfronterer

L’aigua, com a font de vida, planteja en l’actualitat una xarxa de problemàtiques ecològiques i socials. Sobre aquesta base, es va proposar a quatre autories fotogràfiques contextualitzar aquesta temàtica des d’una perspectiva creativa i artística, sense desatendre la finalitat del seu sentit documental.

Aquestes quatre autories, graduades en fotografia, van ser seleccionades de dos centres dedicats a l’ensenyament fotogràfic des de fa, respectivament, gairebé i més, de 50 anys: ETPA de Toulouse i IEFC de Barcelona.

L’itinerari fotogràfic d’aquestes quatre autories es va concretar al juliol de 2021, les fotografies es van fer aquell mateix any abans que comencés la tardor. Posteriorment, a partir d’una selecció i edició inicial al febrer de 2022, aquesta ha evolucionat fins a la mostra que es presenta actualment.


Paul  Baudon, Toulouse / Occitània. Diplomat – ETPA.

Foto: Paul Baudon
© Paul Baudon

“En aquest projecte es canalitza una mirada retrospectiva i prospectiva sobre els espais emblemàtics de la indústria termal. Es combinen llocs en els que sorgeixen fonts naturals d’aigua amb espais més consolidats tenyits d’una certa obsolescència; registres d’una atmosfera que sembla concernir el segle XIX…”.
(Del text de presentació.)

Cloé  Harent, Toulouse / Occitània. Diplomada – ETPA.

Foto: Cloé Harent
© Cloé Harent

“(El seu) trajecte ens condueix cap als múltiples usos de l’aigua: microcentrals elèctriques, regadiu territorial, el plaer del bany i el deambular exploratori des de les fonts del riu fins a la seva desembocadura en la mar. Aquest enfocament es nodreix de trobades i intercanvis amb els gestors de l’aigua, aspecte que origina una sèrie de retrats dels oficis i professions relacionats amb ella”.
(Del text de presentació.)

Cecilia Montobbio,  Barcelona / Catalunya. Graduada – IEFC.

Foto: Cecilia_Montobbio
© Cecilia_Montobbio

“La intenció del seu projecte es basa en la contemplació i la interpretació del paisatge sota una mirada respectuosa. Bachelard ho hauria denominat: “l’aigua i els somnis”… L’aigua, com a mediadora de la nostra relació amb els éssers vius, reactiva la consciència que sense ella s’impossibilita la vida. En l’aigua i les muntanyes concentra el seu discurs; explora per a dialogar amb les dualitats de la naturalesa”.
(Del text de presentació.)

Jordi Miquel-Riera, Girona / Catalunya. Graduat – IEFC.

Foto: Jordi Miquel
© Jordi Miquel

“(…) el seu projecte fotogràfic se centra en el concernent a les aigües subterrànies. Aquesta elecció temàtica (…) no pot dissociar-se de la dimensió ancestral de la cova, alhora metàfora del profund i del brollar de l’aigua… La cova, com a matriu de la imatge (cambra fosca), possibilita tractar la llum perquè incideixi en la nostra responsabilitat cap a aquest recurs; llum convertida en coordenada de llocs simbòlics i culturals”.
(Del text de presentació.)

Teaser de Francesco Garbo
Per a completar la visibilitat d’aquest projecte, es va proposar al cineasta Francesco Garbo la realització de quatre curtmetratges amb la finalitat de testimoniar el treball, in situ, de cadascuna de les autories en els seus diferents recorreguts pirinencs.
Aquest teaser es visualitza a la mateixa sala expositiva.


Activitat complementària

Presentació de l’exposició: 22 de maig de 2024 a les 19h.

Aquest acte comptarà amb la presència de les quatre autories que dialogaran sobre l’experiència dels seus respectius projectes. A més, s’estrenarà -en exclusiva- l’obra videogràfica de Francesco Garbo sobre els recorreguts fotogràfics de Paul, Cloé, Cecilia i Jordi.

© Francesco Garbo
© Francesco Garbo

Informació
Sales: Ramon Alabern i El Balcó
Del 9 de maig al 7 de juny de 2024
Horari: de 9 a 21h

Organitza:

Amb el suport: