INAUGURACIÓ

Dimecres 18 d’abril a les 19:00 hores

EXPOSICIÓ

DATES

Del 18 d’abril al 19 de maig de 2018

HORARI SALES

de dimarts a dissabte de 17:30 a 20:30 h.

LLOC

Acadèmia de Belles Arts de Sabadell:

Passeig de Manresa, 20. Sabadell

(Sala Cub d’Assaig)

Judith Badia Costa exposa el seu projecte fotogràfic, Quan la bellesa era poderosa, a la Sala Cub d’Assaig de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.

Les seves fotografies conviden a emprendre un recorregut visual pel tram del riu Ripoll al seu pas per Sabadell. En aquests set quilòmetres d’extensió l’autora documenta les conseqüències que el passat industrial de la ciutat va conferir al riu, però, al mateix temps, estén la seva mirada cap a aquest mateix entorn que en l’actualitat és recuperat per als seus habitants. Aquí és on Judith Badia Costa estén la seva mirada més poètica, la que ens suggereix veure en el present el que en el passat es va arribar a perdre.

Inauguració: 18 d’abril a les 19:00 h.
Dates: Del 18 d’abril al 19 de maig de 2018.
Lloc: Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. (Sala Cub d’Assaig)
Passeig de Manresa, 20. Sabadell
Horari sales: de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30h.

Judith Badia Costa és alumna de l’IEFC. El projecte fotogràfic que exposa està realitzat per a l’assignatura de Reportatge Documental del Graduat en Fotografia de l’IEFC.

Quan la bellesa era poderosa. Foto: Judith Badia Costa
Quan la bellesa era poderosa. Foto: Judith Badia Costa

Quan la bellesa era poderosa. Judith Badia Costa

El riu Ripoll neix a Sant Llorenç de Savall i traspassa tot el Vallès Occidental fins arribar al Besòs. Set quilometres del seu recorregut passa pel municipi de Sabadell. Aquest tram es caracteritza per tenir una pendent uniforme i suau.

La relació que té Sabadell amb el riu sempre ha sigut molt intensa, tot i que durant anys ha anat variant fins arribar a l’actual situació de contaminació. Durant segles ha estat aprofitat per l’agricultura, i en l’actualitat moltes persones segueixen cultivant verdures en horts privats. Més tard va ser utilitzat per les indústries tèxtils, tot i que encara ara queden restos de fàbriques en funcionament que malmeten el riu. Per la seva proximitat molt ciutadans de Sabadell ha sigut un lloc d’esbarjo, on passejar i practicar esports com ciclisme i fúting.

El segle XX, l’industria va créixer i moltes de les substàncies utilitzades a més d’una gran explotació del riu va trencar l’equilibri que es mantenia amb l’agricultura, l’oci i els recursos naturals. Les aigües es van contaminar greument, provocant que el riu no pogués assimilar tot aquest impacte humà. En una ciutat que en vint anys va triplicar la seva població.

Aquest projecte fotogràfic es centra només en el pas del riu Ripoll a Sabadell. En l’objectiu de fer reflexionar els ciutadans i ciutadanes de com estem destruint els recursos naturals que un cop ens van donar vida.

Judith Badia

Exposició organitzada per l’IEFC i l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.