Del 5 de Juliol al 15 de Setembre de 2019, es pot veure al Centre d’Art Contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, l’exposició Troc de mirades, on es mostra una part significativa de la col·lecció del fons fotogràfic de Miquel Galmes i Creus, el que va ser soci fundador i president de l’IEFC.
Miquel Galmes i Creus (Barcelona 1937-2015) va exercir com a fotògraf artístic i professional. Va exposar en mostres individuals i col·lectives a Catalunya, a la resta de l’Estat i a nivell internacional. Però va ser especialment reconegut per la tasca al capdavant de l’IEFC, entitat que va crear l’any 1972, amb l’objectiu de fomentar, estimular i impulsar l’estudi, la investigació i la difusió de la fotografia.

Troc de mirades
Col·lecció del fons fotogràfic de Miquel Galmes i Creus

A més de la pròpia, en altres mirades fotogràfiques Miquel Galmes i Creus també es reconeixia com a ésser humà i com a fotògraf. A través d’elles -d’aquelles altres mirades- identificava els valors de comunicació i d’expressió intrínsecs en totes les àrees de la fotografia: la històrica, l’artística, l’aplicada i la periodística. Aquests aspectes d’ús del medi són els que integrarà com a principis i filosofia a l’ensenyament i la divulgació de la fotografia com a bé cultural quan en l’any 1972 funda l’IEFC.
En aquesta exposició es presenta només una part de la seva col·lecció de fotografies. La seva creació atén a dues procedències diferenciades. La primera, es compon de les fotografies que va adquirir pel seu valor històric, representat per les autories de la fotografia amb les que mai va mantenir un contacte personal, però que van assentar els orígens on conformar els seus referents com a fotògraf. La segona, i més extensa, es va formar amb les fotografies realitzades per les autories de la seva mateixa contemporaneïtat, persones amb les que va iniciar un intercanvi, un troc de fotografies; ell oferia una de les seves a canvi d’una altra que apreciava per la seva qualitat estètica com pel fet d’establir un vincle d’amistat o professional. Les dues procedències, la històrica i la contemporània, van ser la motivació principal per efectuar un troc de mirades.
La present mostra s’estableix sobre un principi categòric: recuperar el pensament que sobre la fotografia va testimoniar en el seu dia Miquel Galmes i Creus. A partir de les entrevistes que en el seu moment va concedir a diferents mitjans, s’han extret una sèrie de cites que serveixen d’estructura capitular. Així, els diferents apartats de l’exposició no es conceben amb l’ànim de generar una tesi concreta sobre la fotografia, sinó amb la intenció de respectar el llegat de la veu i la mirada de Miquel Galmes i Creus.
Autories representades
Aleu Combalia, Antoni Ascón, Antonio Orzaez, Antonio, Bertazioli , Carlos Mayol, Carlotta Betbesé, Colita, Cric y Cam, David Balsells, Dídac Cortina, Eduard Olivella, Enric Carmona, Enric de Santos, Estudi fotogràfic Napoleón, Eugeni Bofill, Felip Pruñonosa, Fernando Garrigosa, Ferran Artigas, Ferran Núñez, Foto Duart, Francesc Bohils, Francesc Simó, Franck y Wigle, J. Martí, J.M. Ribas Prous, Joan Campabadal, Joan Fontcuberta, Joaquim Pla Janini, Josep Garcia Argilaga, Josep Gol, Josep Manel Tàrrega, Josep Masana, Juan Carlos Blanco, Juan Domingo Bisbal, Leopoldo Samsó, Lluís Casals, Luis Ochandorena, Manel Esclusa, Manel Úbeda, Manolo Laguillo, Marga, Mariano Zuzunaga, Miquel Nauguet, Miquel Sala, Moliné i Albareda, Montse Campins, Núria Amat, Núria Porras, Pau Audouard, Pedro Hernández, Pepe Encinas, Pere Sender Terés, Pere Viñals, Pilar Aymerich, Robert Barrio, Roig, Roman Gausa, Serge Assier, Sergi Reboredo, Tino Soriano, Tomi Socies, Toni Catany, Toni Padrós, Toni Prim, Toni Vidal, Xavier Miserachs i autories desconegudes.
Materials exposats
Daguerrotips, Ambrotips, Ferrotips, Albúmines, Cartes de visite, Aristotips, Bromolis i tiratges d’època sobre paper.

Col·lecció Miquel Galmes
La Col·lecció Miquel Galmes és un projecte sorgit dels fons que el propi fotògraf va anar adquirint com a fruit de tota una vida dedicada a la fotografia.
La col·lecció està formada per càmeres i altres aparells fotogràfics, així com d’una extensa biblioteca, documentació textual i fotografies. Tot aquest fons és representatiu de totes les èpoques i els agents que participen del fet fotogràfic.
Les 20.000 imatges de la col·lecció recorren la història de la fotografia des dels seus inicis fins els darrers anys del s. XX. Amb el seu conjunt podem apreciar el seu valor material, documental i creatiu.
Va ser la voluntat de Miquel Galmes, que l’IEFC fos el dipositari de tot el seu llegat i l’encarregat d’impulsar la creació d’un Museu de la Fotografia.
Tot aquest patrimoni es troba actualment en procés d’inventari, registre i catalogació.

Centre d’Art Contemporani La Sala
Dates: del 5 de juliol al 15 de setembre de 2019.
Inauguració: 5 de juliol a les 19:30 h.
Adreça: C/ Joaquim Mir, 12 – Vilanova i la Geltrú
Telèfon: 93 816 90 01
Activitats complementàries
Visita guiada de l’exposició a càrrec d’Eduard Bertran i Llorenç Raich, dijous 12 de setembre a les 19:00 h.

Crèdits
Organització i producció
Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC)
Comissariat
Eduard Bertran i Llorenç Raich
Coordinació
Laia Foix
Disseny gràfic
Núria Porras
Col·labora
Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Centre d’Art Contemporani LA SALA
Amb el suport de:
Compartir