L’IEFC presenta, en el marc del Visa Off de Perpinyà, un conjunt de sis projectes de fotografia documental al voltant de 6 videsd’uns éssers humans en situacions tan particulars com universals.
Aquests treballs corresponen a una selecció de reportatges realitzats per alumnes del Graduat de Fotografia i del Curs d’Especialització en Reportatge Documental de Proximitat de l’IEFC.
Els autors i autores exposats són: Anna Batalla, Marta González, Montse Sahuquillo, Silvia Morillo, Amanda Martín i Thierry Dana.
L’exposició es pot veure del 2 al 16 de setembre de 2017 al Mess des Officiers, al peu del Castillet.
6 vides
On situar l’objectiu informatiu de la mirada? Després de les notícies dels mass media, hem deixat de valorar els petits i grans reptes quotidians. Totes les vides s’enfronten a situacions que cal superar, com fan els éssers que es presenten en aquesta exposició.
Diamba, és una nena de nou anys que, en un entorn natural, viu el procés de canvi de la seva edat. Dennis, creix com adolescent en un entorn urbà, mentre conviu amb l’etiqueta del TDAH. Alba, després de superar l’anorèxia, ens revela: no vull tornar-hi. Marta,afronta amb responsabilitat la seva vida adulta sense perdre la inquietud de la seva joventut. Pedro, tipifica la superació d’una malaltia mental en el marc de la seva vida quotidiana. Hossein, és el reflex, al costat de la seva família, de la situació dels refugiats que han de fugir del seu país per refer una nova vida.
Exposaríem les nostres vides a l’objectiu d’algun d’aquests sis reporters? Tenim la certesa que alguna cosa d’interès trobarien, en cada un de nosaltres, a través de la seva respectuosa mirada.
Comissariat: Departament d’Activitats Culturals de l’IEFC.
Exposició organitzada per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.
Treballs exposats:
Diamba – Anna Batalla
Aquest és el moment vital de la Diamba. Als nou anys, encara som nens però els canvis s’acosten imparables. Interiorment, intuïm la transformació en púbers, però alhora encara vivim en el món sensible dels infants.
La Diamba i la seva família, han establert una relació de respecte i amor al planeta que es manifesta en cada un dels seus actes; tot allò que existeix de forma natural és sagrat i com a tal ha de tractar-se.
Maria de Santfores
Anna Batalla
Igualada, 1979
Formada a l’IEFC, s’especialitza en fotografia documental. Ha exposat a Foto Colectania (El Projector), a la Galeria Tigomigo (Sense límits) i a la Mostra de Creadors de Barcelona. La seva inquietud social es centra a captar l’ànima de les persones en la seva íntima transició vivencial.
Website: www.annabatallaphoto.com
Instagram: @anna_batalla
Dennis. L’etiqueta del TDAH – Marta González
El Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), és el trastorn del desenvolupament neurològic diagnosticat amb més freqüència en la infància.
A en Dennis li va ser diagnosticat amb tot just 4 anys. És una etiqueta que l’ha acompanyat des de llavors i que té interioritzada, el que ha repercutit en la seva formació com a persona i, alhora, li crea dificultats en les seves relacions familiars i socials.
Jo, quan l’observo com a fotògrafa, veig a un noi incomprès, marcat per una etiqueta. Des d’aquest paràmetre he captat la vida quotidiana d’un adolescent amb TDAH, però, al cap i a la fi, un adolescent normal i corrent.
M. G.
Marta González
Mataró, 1980
Em vaig iniciar en la fotografia l’any 2014 de forma autodidacta, vaig consolidar la meva base com a fotògrafa al Centre de Fotografia Documental de Barcelona (CFD) i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC).
El meu treball s’ha exposat a la mostra Objectiu Territori a la Biblioteca Agustí Centelles, Barcelona.
M’atrauen les persones i les històries que hi ha al darrere de cadascuna d’elles, les relacions humanes i els sentiments. La meva fotografia és intimista, natural i una mica minimalista.
Website: www.marte-photo.com
Email: photo.marte@gmail.com
Alba. No vull tornar-hi – Montse Sahuquillo
L’any 2012, arran de la mort del meu pare, el meu cap va fer un gir i va ser quan va començar tot. La meva malaltia va durar dos anys. Dos anys en els quals jo no m’adonava que estava passant per això, fins que la meva família i amistats em van obrir els ulls. Alba
L’anorèxia nerviosa és un TCA (Trastorn de la Conducta Alimentària). Alguns dels símptomes són: rebuig a mantenir el pes corporal per sobre del mínim adequat a edat i talla, por a l’augment de pes, distorsió de la pròpia imatge, absència de la menstruació, reducció progressiva d’aliments, obsessió per la imatge i per la composició calòrica dels aliments, hiperactivitat i canvis bruscos d’ànim.
Montse Sahuquillo
Barcelona, 1988
He crescut envoltada de les càmeres fotogràfiques del meu avi. Als 19 anys començo a utilitzar la fotografia com a mètode d’expressió i, alhora, assumeixo el paper de fotògraf que abans tenia el meu avi.
He cursat estudis a l’IEFC i treballo com a professional. A més, desenvolupo projectes documentals vinculats a temàtiques emocionals i socials.
Els meus treballs han estat exposats a Photogenic Festival i Stripart (Barcelona).
Website: www.sahbavisual.com
Instagram: @montsesahuquillo
Facebook: Mon Sahuquillo
Marta. La dona als 30 – Sílvia Morillo
La Marta és pura energia, sempre té paraules alegres per tothom, somriu molt, diu que la vida ja és prou dura i que si li pots somriure a algú potser li alegres el dia. Per a ella l’Enzo, el seu fill, és el més important. És la mare tot terreny, és diversió però també és responsabilitat. Cuida molt de la seva parella, família i amics.
La Marta viu la vida com una aventura emocionant. Ha arribat als 30 amb un fill i un altre en camí; s’ha fet adulta però sense perdre la innocència d’una noia inquieta i curiosa. Està construint una vida senzilla plena de petites coses que converteix en grans moments.
Sílvia Morillo
Barcelona, 1984
Durant els seus estudis a l’IEFC va descobrir la fotografia documental i, a través dels seus viatges, va començar el seu interès per la instantània i el retrat. S’identifica amb la vida, la psicologia i l’entorn sòcio-cultural, espais on recerca les respostes sobre l’essència de l’ésser humà
Website: silviamorillo.wixsite.com/photographer
Pedro. No em deixis sol amb el mar – Amanda Martín
En Pedro és treballador social i estudiant d’universitat amb trastorn bipolar. El diagnòstic va marcar un abans i un després en la seva vida, però mai s’ha rendit.
Sap que sense la família la seva recuperació hauria estat més difícil. Ara ja fa molts anys que no té cap episodi de mania ni de depressió.
Aquest projecte vol apropar l’espectador a la realitat de la salut mental, eliminant així falsos prejudicis. Amb petits passos com aquest, s’espera que arribi el dia en què ningú deixi a gent com en Pedro sol amb el mar.
Amanda Martín
Girona, 1993
Graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb estudis de Fotografia Documental a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Fotògrafa i realitzadora audiovisual freelance.
Aquest projecte ha estat exposat a la Biblioteca Agustí Centelles de Barcelona, a la Mostra d’Arts Visuals de l’Ametlla del Vallès i al Photogenic Festival.
Website: amandamdamd.wixsite.com/photography
Instagram: @amd_amanda
Hossein. La llar – Thierry Dana
El meu objectiu és donar a conèixer el desarrelament que travessen avui dia moltes persones com Hossein i la seva família, refugiats de l’Afganistan i acollits al refugi d’Anières (Suïssa).
D’alguna manera, a través de les meves fotografies, he tingut l’oportunitat d’apropar-me al que van viure els meus pares. Vaig néixer a Tunísia i sóc tunisià de naixement, com tots els meus avantpassats. El 1961, poc després de la independència, la meva família va haver de sortir del país precipitadament i és així, per aquesta causa, que vaig arribar fins a Suïssa. Aquesta és una de les raons que em van motivar a realitzar un reportatge sobre refugiats.
T. D.
Thierry Dana
Tunísia, 1957
L’any 1981, mentre estudio a la Universitat de Ginebra, decideixo deixar-ho tot durant un any per participar a La course autour du monde: un concurs de reportatges audiovisuals organitzat conjuntament per televisions francòfones.
D’aquesta aventura neixen en mi tres passions: l’amor per la imatge, el gust pels viatges i l’interès pels meus germans de totes les cultures. Des de llavors, aquestes tres passions són el meu autèntic motor vital.
Avui, el meu recorregut vital, em porta a oferir la meva experiència a favor d’organitzacions amb les que comparteixo valors com la defensa dels drets humans, així com les que intervenen en accions humanitàries.
Website: thierrydana.alumnes-iefc.es
Instagram: @danayankee
Mess des Officiers
Adreça: Place de Verdun (al peu del Castillet). Perpinyà
Dates: Del 2 al 16 de setembre de 2017
Compartir