Dirigit a totes aquelles persones que vulguin ampliar la seva experiència en el camp de la fotografia creativa.
El taller proposa tenir un primer contacte amb la tècnica de la cianotípia i el paper salat.
L’any 1842 l’astrònom anglès Sir John Herschel, qui va descobrir la sensibilitat de la llum a les sals de ferro, va inventar la cianotipia. En aquest procés fotosensible, el paper emulsionat amb una solució de sals de ferro esdevé sensible a la llum. El negatiu es posa en contacte amb aquest paper i es positiva amb llum solar (o llum ultravioleta). Després de l’exposició, la imatge presenta un to groguenc. El rentat d’aquesta imatge fa aparèixer unes tonalitats blavoses a través d’un procés d’oxidació. En aquesta taller es realitzen les formules tradicionals d’aquesta tècnica i algunes altres que ens donen resultats menys habituals.
El paper salat va ser desenvolupat per W.H. Fox Talbot i va ser utilitzat per crear els primers positius fotogràfics que ell va anomenar dibuixos fotogènics. El paper salat pertany al grup d’emulsions POP (printing out paper). Això significa que la imatge va apareixent a mesura que els rajos UV travessen el negatiu i van ennegrint l’emulsió. El seu suport és un paper sensibilitzat amb sal i nitrat de plata que després es transforma en clorur de plata. El paper salat és un procés que permet una delicada gama tonal, més detallada que una cianotipia i inferior que un platí / pal·ladi.
Clara Gassull Quer
(Barcelona, 1994)
Graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona (UB) i en Fotografia a l’IEFC.
Utilitza la fotografia juntament amb altres llenguatges com el dibuix, la paraula, l’escultura, el vídeo o la performance amb els que sovint explora la relació entre el joc i el lloc, així com el nexe entre aquests dos termes per mitjà de diverses pràctiques artístiques que conviden a la contemplació, la reflexió i l’acció.
Clara Gassull aplica el seu treball artístic també a la docència a través de tallers escolars i familiars on comparteix formes d’expressió artística.
Desde l’any 2017 investiga els processos de color analògic i les seves possibilitats creatives.
Des de l’any 2019 porta el programa pedagògic de Can Manyé, Espai d’Art i Creació Contemporània d’Alella i col·labora amb l’associació cultural A Bao A Qu, en projectes pedagògics. Recentment i juntament amb Israel Ariño, amb qui col·labora des del 2016, han creat LaBabuch: un projecte cultural enfocat a trobades i tallers amb diferents autors/res especialment enfocats al llenguatge fotogràfic.
El seu treball està representat per la Fifty Dots Gallery.

Cianotípia i Paper Salat
- Durada: 8 hores
- Lloc: Taller Israel Ariño i Clara Gassull (Espinavessa)
- Data: Dissabte 15 de Maig de 2021 (10:00 h)
- Grups reduïts: Màxim 6 alumnes per grup.
- Preu: 130 € (tot el material inclòs)
- (Alumnes de l’IEFC / Afiliats UPIFC / Associats AFPE: 10% de descompte)
- Packs de cursos:
- Pack de 4 cursos: 20% de descompte
- Pack de 8 cursos: 30% de descompte
- Només per a Cursos de Processos Analògics Experimentals: Creació de negatius digitals, Cianotípia i paper salat, Goma bicromatada, Platí/pal·ladi, Positivat lith, Emulsió líquida, Lumen prints i fotogrames en color, i Acoloriment manual de còpies en blanc i negre.
* En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir