Dirigit a
Fotògrafs i estudiants interessats en desenvolupar un projecte fotogràfic amb vista a convertir-lo en una exposició o un fotollibre.
Objectius
- Aprendre a plantejar, conceptualitzar i dur a terme un projecte fotogràfic.
- Desenvolupar una visió crítica i un cos de treball personal i coherent.
- Plantejar un flux de treball apropiat: des de la documentació prèvia, a la presa d’imatges, l’ús de l’arxiu i la preparació d’un portfoli.
- Analitzar les fronteres cada vegada més difuses entre la fotografia artística i la documental.
- Donar amb el format que millor s’ajusti a les necessitats de cada projecte.
- Desenvolupar una edició coherent per a cada un amb l’objectiu de realitzar una maqueta física o un disseny expositiu.
- Entendre a fons el fotollibre i la posada en paret, com a eines expressives.
- Analitzar les tipologies i característiques de cada format, així com els seus límits i possibilitats.
- Conèixer els agents que participen en el desenvolupament de tots dos formats.
- Analitzar l’entorn editorial (autoedició vs editorials), i l’expositiu (galeries vs museus).
- Valorar possibles fonts de finançament.
Roger Grasas
(Barcelona, 1970) Llicenciat en Filosofia (UB), Graduat en Fotografia (EFFPC) i Màster en Estètica (UAB).
Inicia la seva carrera professional com a foto-reporter a finals dels anys 90, documentant projectes per a diverses ONGs i fundacions nacionals i internacionals. Des de llavors, el viatge traça el fil argumental de la seva obra i el territori es converteix en el nucli del seu discurs. Col·laborador habitual des de 2005 en publicacions tant nacionals com internacionals (Wired, National Geographic, Esquire etc) la seva obra editorial és representada per l’agència Zoom.
Interessat en les tradicions filosòfiques orientals, molt especialment en la possible vinculació entre la creació fotogràfica i el taoïsme. Realitza diversos viatges a Xina i Japó, i comença a impartir tallers de Fotografia Taoïsta al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC (2000-2008).
L’obra personal de Roger Grasas aborda el paper que la tecnologia i el postcapitalisme revelen dins el món globalitzat i l’estat d’alienació que pateix l’ésser humà en un paisatge contemporani cada vegada més sofisticat, ple de paradoxes i indesxifrable. La connexió entre espai i història i conceptes com la diferència o la hiperrealitat són també llocs comuns en projectes com Min Turab, Hotel, dulce hotel o Ha Aretz. A partir de l’any 2009 incorpora la imatge en moviment en el seu discurs (Inshallah, Atenea). El documental Joan Fontcuberta: el que queda de la fotografia, dirigit i guionitzat juntament amb Carles Prats, és la seva primera peça àudiovisual de llarga durada. Entre els guardons fotogràfics més recents destaquen el Premio Descubrimientos del Festival PhotoEspaña 2018, el Landscape Award Festival HeadOn 2018 de Sydney o el Directors Award del Center for Fine Art Photography 2018 (Colorado, USA).
La seva obra ha estat exposada en festivals i galeries d’Espanya, Alemanya, França, Holanda, Anglaterra, Itàlia, Estats Units, Mèxic, Austràlia, Aràbia Saudí i els Emirats Àrabs Units. L’any 2017 publica Atenea i Min Turab amb l’editorial RM. L’any 2021 publica Ha Aretz, el seu darrer projecte documental de llarga durada.
Metodologia
Projectes
Aquest és un taller de creació, edició i seguiment de projectes, pel que és necessari tenir un projecte en marxa per poder desenvolupar-lo a classe.
Interacció
La interacció amb els altres alumnes potencia la nostra visió crítica, així com la nostra capacitat d’anàlisi, enriquint i amplificant els nostres punts de vista.
Coneixements previs
No cal tenir coneixements de programes de disseny o maquetació (tipus InDesign) doncs treballarem amb còpies en paper amb l’objectiu de desenvolupar l’edició i realitzar una maqueta física o una posada en paret de cada projecte.
Exemples
Al llarg del taller, analitzem desenes de fotollibres de la col·lecció particular del professor, la majoria descatalogats i de difícil accés, centrant-nos sempre en la relació entre el fons i la forma (Tema – Intenció – Desenvolupament). Això ens dona una visió profunda i global del format i les seves possibilitats.
També visitem i analitzem diverses exposicions (tant virtualment com amb sortides organitzades a museus i galeries) per obtenir una perspectiva general de les múltiples possibilitats formals de la posada en paret.
Dossier
Per ser acceptat al taller, demanem l’enviament d’un dossier en el qual s’expliqui breument el projecte que es vol treballar a classe, juntament amb alguna imatge de referència.

Creació de Projectes Fotogràfics
Durada: 36 h (12 sessions de 3 h)
Dates: 15/02/23 al 10/05/23
Horari: Dimecres, 16 a 19 h
Preu: 660 €
Descomptes: Estudiants de l’IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 594 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Entrega d’un dossier (en pdf), amb explicació breu d’un projecte ja iniciat o que es vulgui portar a terme, amb alguna imatge de referència.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat.
Compartir