El seminari s’inscriu en l´articulació de noves històries entorn a tots aquells/es exclosos de la història de la fotografía oficial: discriminats pel seu gènere, la seva raça, la seva orientació sexual, orígens geogràfics. Ens centrarem en el cas de les dones fotògrafes, invisibilitzades darrera de la càmera i sobre-visibilitzades davant com a objectes des de mirades androcèntriques.
Obrirem un espaitemps entorn a diferents tipologies problemàtiques:
- Com pot abordar-se el passat de les dones, dels feminismes i de les relacions de gènere en la història de la fotografia des del present?
- Amb quines eines ens expliquem per esbrossar aquestes problemàtiques?
- De quina manera podem posar-les en funcionament?
- Com s’ha articulat històricament els discursos sobre la diferència sexual (gènere) dins de la història de la fotografia?
- Quines diferències hi ha entre història del feminisme i la fotografia, feminisme a través de la història de la fotografia, història de les relacions de gènere en la fotografia, història de les dones fotògrafes, història sobre les dones fotògrafes i històries amb les dones fotògrafes?
Durant el seminari farem un recorregut per diferents exposicions i treballs que han intentat donar visibilitat a pràctiques fotogràfiques fetes per dones i veurem des de quins marcs teòrics s´han realitzat, tot problematitzant les diferents concepcions historiogràfiques que impliquen.
El seminari està concebut com una caixa d´eines col.lectiva des d’on ens farem preguntes, agafarem una distància crítica al tema així com convocarem un espai temps de reparació històrica entorn a la memòria de tantes dones esborrades de la història escrita amb majúscules.
Noelia Pérez Sández
Com a mediadora del curs.
Historiadora, antropòloga i màster en periodisme visual. Les seves activitats professionals se centren en una confluència inter-disciplinar entre l’etnografia visual, la fotografia documental i l’arxiu com a dispositiu de poder/saber. Treballa des de/a partir de el cos com a espai discursiu al voltant de temes com la memòria, la posmemoria i la construcció de la Història/s.
Isabel Segura Soriano
Historiadora, ha publicat entre d’altres: Barcelona Feminista, 2019; Cuines de Barcelona, 2017; Leopoldo Plasencia. Barcelona en construcció (1940-1970) Barcelona-Chicago-NovaYork, 2013; La modernitat a la Barcelona dels cinquanta. Arquitectura industrial, 2010; Viajeras a la Habana, amb la fotògrafa Pilar Aymerich, 2008.
Ha estat curadora de les exposicions Barcelona Fotògrafes, 2021; Carme Garcia, des del terrat, 2018, La lluita per l’oportunitat de viure, 2010; D’institut a centre de cultura de dones. Centenari de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la dona, 2010; Maria Mercè Marçal: El cos, creació i representació, 2008.
1) Les fonts: bibliografia, arxius, webgrafia i filmografia.
2) Pràctiques fotogràfiques i protofotogràfiques entorn a les dones i altres subalternitats. Fotografia vernacular.
3) Entorn a l´esborrament, visibilitat i invisibilitat.
4) Debats entorn el cànon.
5) Sobre la mirada
6) Durant el seminari la historiadora Isabel Segura realitzarà una conferència amb el títol de “Què preguntem a l´arxiu”.
Metodologia
El taller està dirigit a la creació d’una activitat de reflexió, lectura i visionat d’imatges, alhora que al desenvolupament de coneixements crítics sobre les temàtiques descrites.
Les classes seran presencials amb la possibilitat de poder assitir també online (streaming).

Cruïlles i paradoxes: El gènere i les dones a les històries de la fotografia.
Modalitat: Presencial i Online (streaming)
Durada: 9 h
Dates: 8/07/22
Horari: 9.30 a 14h i de 16 a 20.30h
Preu: 190 €
Descompte: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 170 €
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Compartir