El curs està dirigit principalment a fotògrafs que vulguin professionalitzar-se, amb projectes en vies de desenvolupament, i que estiguin interessats en fer-los possibles gràcies a la bona gestió dels recursos disponibles i convertir-los en rendibles utilitzant estratègies de comunicació i difusió del material resultant en els diferents formats al nostre abast.
Objectius:
Pre-producció: vies de finançament per dur a terme els nostres projectes sense hipotecar els nostres estalvis particulars (beques, patrocinadors, entitats col·laboradores, etc.)
Formalització: El nostre projecte pot materialitzar-se de moltes formes diferents. No tots els treballs són adequats per a una determinada formalització, però és interessant conèixer totes les possibilitats per a estudiar-les abans de començar a fotografiar, ja que ens obre el ventall de cara a difondre el nostre treball i arribar a un públic més ampli o crear obres que es complementin entre si. Es posa èmfasi en el valor del treball multidisciplinari en equip.
Recursos: Abans d’encarar un projecte i un cop finalitzat ens hem de plantejar: Què tinc? Què puc oferir com a valor afegit? A qui li pot interessar? (Recorregut personal com a autor, premis, canals de difusió, festivals, sales d’exposició, acords de patrocini, projecció internacional, etc.)
Javier Corso
(1989) Va començar a treballar com a documentalista en l’any 2011. Com a director de l’agència i productora de projectes documentals OAK coordina cada projecte realitzat pels diferents equips de treball multidisciplinaris, i des de l’any 2019 exerceixen d’agència creativa i productora de continguts per a National Geographic Partners (Espanya); un paper que també han exercit en projectes concrets per a altres empreses i organitzacions, com les Nacions Unides o l’Ajuntament de Barcelona.
Els seus projectes han estat publicats en mitjans com National Geographic, AlJazeera, TIME, GEO, El País, El Mundo, VICE o la Revista 5W, entre d’altres. La seva obra ha estat exposada en destacats centres culturals i festivals de la imatge com l’Institut Cervantes de Nova York, l’Institut Cervantes d’Albuquerque, el Florida Museum of Photographic Arts i els festivals de fotografia PHOTON, Imaginària i DOCfield (Espanya), FotoWeek DC (Washington), Photo Romania Festival (Cluj Napoca), Balkan Photo Fest (Sarajevo) i LUMIX Festival (Hannover).
Entre els guardons rebuts per les seves fotografies destaquen la Beca de l’International PHOTON Festival, el BANFF Mountain Photo Essay Competition, una medalla de bronze en els Prix de la Photographie Paris (Px3), el tercer premi en els Moscow International Foto Awards (MIFA), diverses mencions d’honor en els International Photography Awards (IPA) i l’Jessica Lum Award a l’excel·lència en fotoperiodisme. També ha estat finalista dels DAYS JAPAN, Freelens Award, World Reporter Award, Contemporary African Photography Prize, Siena International Photography Awards i els Balkan Photo Awards, entre d’altres. En 2018 és nominat per al programa 6×6 Global Talent Program de World Press Photo i el seu projecte Matagi rep l’Early Career Grant de la National Geographic Sociaty.
En l’actualitat resideix a Barcelona i combina el seu rol en OAK amb el de docent en diferents escoles i universitats com l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Grisart Escola Internacional de Fotografia, el Postgrau en Fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Workshop Experience Madrid; també col·labora amb les plataformes de formació on-line The RAW Society i Vòrtex Photo.
Pre-producció:
- Vies de finançament
- Ajuts públics i privats: Requieriments i necessitats
- Sponsors. Qui són i com ens poden ajudar?
- Entitats col·laboradores
Formalització de projectes fotogràfics:
- Valoració del consumidor fotogràfic
- Publicacions: Paper i digital
- Multimedia
Expositiva:
- Editorial: Fotollibre
- Projectes transmedia: Aliances professionals
Recursos per a la difusió:
- Recorregut professional
- Recerca de convocatòries i valoració de premis
- Canals de difusió adeqüats i rendibles
- Festivals i exposicions
- Optimitzar tots els nostres coneixements i recursos
Pràctica sobre projectes de l’alumnat:
- Defensa oral d’un projecte en vies de desenvolupament
Metodologia
A més a més dels continguts impartits pel docent, es treballa la retòrica, l’oratòria i la dialèctica del fotògraf en un simulacre de denfesa oral del seu projecte, tal com hauria de fer-ho davant d’un jurat professional o davant la possibilitat d’inversió d’un agent extern en el seu projecte.

Gestió de projectes fotogràfics
- CURS ANUL·LAT
- Durada: 16 hores
- Dates: Dissabte 7 i diumenge 8 de Novembre de 2020
- Horari: de 10 a 14 h i de 15 a 19 h.
- Preu: 240 € (Estudiants de l’IEFC / Afiliats UPIFC / Associats AFPE: 215 €)
* En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
Material necessari: Breu dossier del projecte sobre el qual es treballa en la part pràctica del curs. L’objectiu és analitzar l’aspecte formal del dossier, polir el seu contingut i ampliar les possibilitats del projecte gràcies al debat i interacció de la resta d’alumnes.
Contingut:
- Breu biografia de l’autor (100 paraules)
- Statement de l’autor (100 paraules)
- Breu presentació del projecte (50 paraules)
- Descripció del projecte (1 pàgina)
- Calendari (1 pàgina: estat actual del projecte i calendari per a la seva desenvolupament)
- Pressupost (1 pàgina: desglossament de possibles despeses per a la seva execució i, en cas de tenir-ho contemplat, despeses de producció de l’obra resultant)
- Portfoli (10 imatges del projecte – en cas d’estar iniciat – o representatives del portfoli fotogràfic).
- Format: lliure
- Tipus d’arxiu: Un únic PDF de pes inferior a 10 Mb
Un cop acceptat es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir