L’exhibició i emmagatzematge de fotografies en paper presenta per al fotògraf o per al conservador/a-restaurador/a un desafiament. Ja sigui en una proposta expositiva o en una proposta de conservació preventiva, hi ha molts factors que condicionaran l’abordament d’aquest treball: des de les decisions de caràcter estètic fins l’estat de conservació de l’obra o la funcionalitat del propi muntatge.
És important conèixer diferents sistemas de presentación o muntatge per estudiar quina és la que més s’adapta a les necessitats de la còpia. Escollir els materials adequats per a cada procés fotogràfic, conèixer la tolerància als diferents adhesius, preveure l’evolució física de l’objecte en determinades condicions ambientals, etc. poden ser la clau per a l’elecció del muntatge i la conservación de l’obra.
Aquest taller pràctic està adreçat a fotògrafs/es que vulguin conèixer diferents opcions que s’adaptin al seu discurs i conservadors/es-restauradors/es que treballin amb obra fotogràfica en arxius, museus o galeries.
Laura Covarsí és conservadora-restauradora de patrimoni fotogràfic, historiadora de l’art i fotògrafa, formada a l’Escola Politécnica de Tomar (Portugal), Universidad de Salamanca i Escuela Superior de Artes de Huesca. Ha estudiat amb conservadors-restauradors com Luis Pavao (PT), Debra Hess Norris (EEUU), Rosina Herrera (ES), ICON-PG (UK).
Entre 2017 i 2019 ha treballat com a conservadora-restauradora de materials fotogràfics en el Rijksmuseum d’Amsterdam. Anteriorment ha treballat per a col·leccions fotogràfiques, públiques i privades, sobretot a Catalunya.
És professora del Màster de Conservació i Restauració de Fotografía de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC).
Durant el taller:
- Es mostraran diferents sistemes de muntatge.
- El/l’assistent aprendrà a avaluar les necessitats de cada fotografia.
- Crearà el seu propi dossier de muntatges.
- Es practicaran, com a mínim, quatre exemples complets de diferent dificultat.
Metodologia
Aquest taller, tot i que és principalmente pràctic, inclou sessions d’introducció teòrica a la matèria i recursos bibliogràfics especialitzats.
Cada alumne treballarà en quatre muntatges diferents de fotografies de format mitjà (inferior a 20x25cm). Podrà escollir entre alguns sistemas de muntatge, de major o menor dificultat, adaptats a les necessitats de l’obra o l’estètica que es vulgui proporcionar.

Muntatge de fotografies en paper
- Durada: 20 hores. (Cinc sessions pràctiques de quatre hores cada una).
- Data: Divendres 6, dissabte 7 i 14de Maig de 2022
- Horari: Divendres 16 a 20h, dissabtes 10 a 14h i de 16 a 20 h.
- Preu: 360 € (tot el material inclòs, excepte les fotografies)
- (Alumnes de l’IEFC / Afiliats UPIFC / Associats AFPE / Fotoconnexió: 325€)
* En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Compartir