Dirigit a
Fotògrafs/es amb nocions de laboratori fotoquímic (no és un taller d’iniciació, es demana entrevista prèvia) que volen desenvolupar i exposar una sèrie fotogràfica en blanc i negre.
Objectius
Produir una sèrie fotogràfica al laboratori a partir dels negatius del/la participant i exposar-la en un espai de qualitat, com el Festival Revela’t.
Recórrer tots els passos necessaris tant en la producció de les imatges com en la preparació expositiva d’aquestes.
Fomentar el desenvolupament de la capacitat d’observació, percepció i reflexió durant el procés d’edició i positivat
Joan Teixidor
(1977) Llicenciat en Sociologia a la Universitat de Barcelona i Université de Toulouse Le Mirail. Estudia fotografia a l’IEFC i dissenya i aplica un procés educatiu per a la Iniciació al Laboratori Blanc i Negre.
Gestor fins l’any 2016 de la galeria Barcelona Visions, on va treballar en els rols de galerista i artista, comissariat més de 20 exposicions.
Des de l’any 2017 imparteix Sessions de Laboratori a diferents centres de formació. Professor d’especialització a l’IEFC on imparteix el cursos d’Iniciació al Laboratori B/N, Sessions de Laboratori i Sèrie Argèntica on presta acompanyament tècnic als estudiants. Comissaria exposicions de base argèntica i col·labora en diferents projectes de l’IEFC.
Treballa en dues línies creatives, una basada la tradició clàssica de laboratori i l’altra en l’experimentació mitjançant la fotografia sense càmera. Ha publicat el llibre Visions of Death Metal 2010-2021, Copenhagen, 2022.
Opacitats, Vores, No doneu menjar als ocells i Summoners son les seves últimes quatre últimes exposicions argèntiques.
L’any 2020, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya adquireix per a la seva col·lecció 12 fotogrames de la sèrie Negativitat dins el Pla Nacional de Fotografia.
Combina i adapta la seva activitat professional amb els seus projectes artístic.
Professor col·laborador
Manuel Serra
(1949) Diploma en Creative Photography, Nottingham Trent Polytechnic i Derby College of Higher Education, 1976-1979.
Combina la pràctica fotogràfica de creació personal amb els treballs de tiratge per encàrrec per exposicions i col·leccionisme d’autors històrics i contemporanis.
Exerceix la docència des de finals dels 80 (segle XX), impartint el seu programa Els procediments clàssics del Blanc-i-Negre en la fotografia contemporània (argèntica).
Obra seva ha estat adquirida pels fons de col·leccions públiques, MNAC (Barcelona), Bibliothèque nationale (Paris), MEAC (Madrid), MN Reina Sofia (Madrid), AFB (Barcelona), Rectorat UPV (València), i privades, Fundació Vila Casas (Torroella de Montgrí, Gi), PRBB (Barcelona) i particulars.
Per mi, la fotografia ha estat i és, sens dubte, un laboratori d’intenses experimentacions conceptuals, a vegades inclús personals. Algunes d’elles ja foren provocades i desenvolupades en la meva fase de formació al Nottingham Trent Polytechnic, a Anglaterra, a finals dels anys setenta. En conseqüència, el que més m’interessa de la fotografia no és tant captar la instantània de l’esdeveniment, la notícia, etc., com expressar visualment una implicació vital i directa amb l’experiència del succés fotogràfic: la simbiosi temps-espai (“Temps de flash” i “Presències”, realitzades entre 1977 i 1984), l’expressió de les seqüències (“Barcelona a vol d’artista, 1993”) o el desenvolupament de cicles, ja sigui d’una hora, minut a minut (“Una hora, 01.05.94, sèrie Plàtans, Barcelona”), d’un dia, hora a hora (“Dia&Nit, 1994”) o d’un any sencer, dia a dia (“Vista des de la tribuna, 1995-1996”), entre d’altres.
Metodologia
Es tracta d’aprendre per l’acció, passar per les decisions artístiques i sospesar les qüestions tècniques i pressupostàries en les que es troba un/a autor/a a l’hora de produir una sèrie per a exposar.
El curs consisteix en sessions de treball al laboratori de l’IEFC (amb l’acompanyament de Joan Teixidor) i es complementa amb dues visites en grups reduïts al laboratori del fotògraf Manuel Serra.
El grup de treball serà reduït i no tindrà més de 6 participants.
Producció
El curs implica la presa de decisions i un data d’entrega i muntatge.
Només s’exposaran aquelles sèries que assoleixin la qualitat suficient.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Visita a l'exposició Reconnectats
-
Visita a l'exposició Reconnectats
-
Visita a l'exposició Reconnectats
-
Visita a l'exposició Reconnectats
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.
-
Sessió al laboratori de Manuel Serra.

Sèrie argèntica
Durada: 24 h (8 sessions de 3 h)
6 sessions al laboratori de l’IEFC
2 sessions al laboratori de Manuel Serra (es concreten durant el curs)
Horari: Dijous, 18 a 21 h
Dates: 05/10/23 al 21/12/23
Muntatge: S’acorden unes dates per al muntantge i desmuntatge de les sèries produïdes durant el curs.
Preu: 500 €
Descomptes: Estudiants IEFC | Afiliats UPIFC | Associats AFPE: 450 €
El preu inclou les despeses de laboratori excepte el paper fotogràfic, que va a càrrec del/la participant.
En cas de no assolir el nombre mínim d’inscripcions, s’anul·la el curs i es retornen els diners.
Requisits d’accés
Abans de matricular-se, els nous alumnes, han d’enviar a l’adreça especialitzacio@iefc.cat el que es detalla a continuació:
- C.V. complet
- Breu text de motivació
Un cop acceptats es pot tramitar la matrícula.
Per qualsevol dubte previ, contacteu amb Joan Ribó (coordinador de cursos d’especialització): jribof@iefc.cat
Compartir