Barcelona en construcció (1940-1970), més de 200 fotografies de la col·lecció Leopoldo Plasencia de l’IEFC

Aquest llibre constitueix un relat, una crònica, de la construcció de Barcelona en el període de 1940 a 1975, a partir dels reportatges de Leopoldo Plasencia (Canet de Mar, 1906 –Barcelona, 1988), un fotògraf especialment interessat a captar tant el canvi de paisatge, físic i humà, com el treball dels individus que el van fer possible.

La historiadora Isabel Segura n’ha seleccionat i contextualitzat més de 200 que ens ofereixen el making off de la construcció i la transformació de la ciutat de Barcelona.

Leopoldo Plasencia va rebre l’encàrrec, per part d’algunes de les empreses constructores o d’institucions promotores, de documentar gràficament aquest ingent procés d’expansió que va depassar els marges de la ciutat i es va desplegar per municipis propers.

El seu fons, fins ara en gran part inèdit, inclou més de 18.000 imatges que es conserven a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC. Laia Foix, en el pròleg, mostra el llarg camí que els negatius fotogràfics han recorregut fins a poder ser consultats, i posa en valor l’arxiu del fotògraf com a conjunt. També ens parla de la vulnerabilitat de la fotografia i les necessitats de preservació, digitalització i catalogació, per a fer possible la seva difusió.

Barcelona en construcció (1940-1970) és un llibre coeditat per Viena EdicionsAjuntament de BarcelonaDiputació de Barcelona i l’IEFC, a novembre de 2017.

Presentació del llibre: Dimarts 21 de Novembre a les 19:00 h, a l’IEFC.

Presentació del llibre: Barcelona en construcció (1940-1970)