Posem a disposició d’investigadors i estudiants que estan realitzant treballs de recerca el patrimoni fotogràfic i el coneixement i experiència que tenim. Oferim la possibilitat de consultar materials inèdits o documentació d’accés restringit; comptar amb assessorament, seguiment o tutorització de treballs finals de Grau, Postgrau o Màsters. L’estudi i la investigació ens permeten millorar les condicions de preservació i difusió del patrimoni i avançar en el coneixement plural i multidisciplinari que implica el treball amb fotografia.
La Fototipia Thomas. La empresa y los fotógrafos
Albert Bada, Alexis Belmonte, Laia Foix, Mayte Lingg i Pep Parer. IEFCS’aporten noves dades de la Fototípia Thomas sobre les formes jurídiques de l’empresa, així com de les seves diferents ubicacions a la ciutat de Barcelona, i la disgregació del patrimoni després del tancament del negoci. També es fa una primera aproximació als noms dels fotògrafs que van col·laborar amb l’empresa. Aquest text correspon a la comunicació presentada a les IV Jornadas sobre Investigación en Historia de la Fotografía, organitzades per la IFC a Zaragoza, l’octubre de 2021. Es pot consultar en el volum que recull el conjunt de ponències i comunicacions que es van presentar.
Estudi i identificació dels deteriorament en les plaques autocromes estereoscòpiques. Cas d’estudi: Fons Argemí de la Col·lecció Miquel Galmes de l’IEFC
Mercè Ferrero PedrosaTreball final de Màster. Màster en ensenyaments artístics de Conservació i Restauració de Patrimoni Fotogràfic. Escola Superior de Conservació i Restauració Béns Culturals Catalunya. Curs acadèmic 2019-2020. Tutors: Miquel Mirambell Abanco i Laia Foix. Treball realitzat sobre el conjunt de plaques autocromes estereoscòpiques del fons Argemí de la Col·lecció Miquel Galmes de l’IEFC.
El linaje de los Merletti: Una comparativa de sus aportaciones durante la Segunda República Española en La Hormiga de Oro y Mundo Gráfico
Lidia Pino SánchezTreball final de Grau. Facultat d’Humanitats. Universitat Pompeu Fabra. Curs acadèmic 2020-2021. Tutor: Jorge Luengo. Amb la col·laboració de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC on es custodia l’arxiu fotogràfic dels Merletti.
Polaroid TM: Transferencia de difusión de tinta integral en color: Descripción, evolución, alteraciones, análisis y conservación.
Joan Pifarré AlvarezTreball final del Grau en Conservació-Restauració de Béns Culturals. Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona. Curs acadèmic 2019-2020. Tutores: Elisabet Carvajal i Iris Bautista. Amb la col·laboració del Departament de Documentació i Investigació de l’IEFC on es custodien exemplars de fotografies Polaroid.
La fotografia com a font d’informació biogràfica. El cas de Josep Majó Payés
Albert Bada OrtollTreball Final del Postgrau en Gestió, Preservació i Difusió d’Arxius Fotogràfics. Universitat Autònoma de Barcelona – ESAGED. Curs acadèmic 2018-2019. Tutora: Laia Foix.Treball realitzat sobre el fons Majó Payés que es troba a la Col·lecció Miquel Galmes i a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC.
Fabricado en España. Industria fotográfica entre los años 40 y 80 del siglo XX, en la colección Miquel Galmes
Laia Foix, Aida Maideu, Pep Parer. IEFCLa indústria fotogràfica: càmeres fotogràfiques, accessoris; i química fotogràfica i material sensible, en les diferents etapes socioeconòmiques d’aquest període: l’autarquia (anys 40), l’obertura i desenvolupisme (anys 50 i 60), i l’etapa d’internacionalització i declivi (anys 70 i 80). Aquest text correspon a la comunicació presentada a les III Jornadas sobre Investigación en Historia de la Fotografía, organitzades per la IFC a Zaragoza, a l’octubre de 2019. Es pot consultar en el volum que recull el conjunt de ponències i comunicacions que es van presentar.
El acceso de la clase media a la fotografía a través de la estereoscopía. El caso de Josep Majó Payés
Albert Bada Ortoll. IEFCJosep Majó Payés va ser un fotògraf aficionat de principis de segle XX. Va ser amic del també fotògraf Adolf Mas Ginestà. Aquest text correspon a la comunicació presentada a les III Jornadas sobre Investigación en Historia de la Fotografía, organitzades per la IFC a Zaragoza, a l’octubre de 2019. Es pot consultar en el volum que recull el conjunt de ponències i comunicacions que es van presentar.
Què hi ha al darrere les finestres d’un àlbum de fotografies familiars? : El cas de l’àlbum fet per la Hannah L. Ferrero nascuda com a Hannah L. Hechler
Roser Oriol TortTreball final de Grau. Facultat d’Humanitats. Universitat Pompeu Fabra. Curs acadèmic 2018-2019. Tutora: Rosa Cerarols. Treball realitzat sobre un exemplar de la Col·lecció Àlbums fotogràfics de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC.
La trajectòria professional del fotògraf Francesc Serra i Dimas (1877 – 1967)
Carla Arbós VallsTreball final del Màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic. Departament d’Art i de Musicologia. Facultat de Filosofia i Lletres. Universitat Autònoma de Barcelona. Curs acadèmic 2017-2018. Dirigit per Bonaventura Bassegoda Hugas. Amb la col·laboració de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC on es custodia fotografia i documentació de l’autor dins la col·lecció Francesc Serra Dimas.