Eduard Bertran ebertran@iefc.cat Director de l'IEFC
Docència

Graduat en Fotografia:

  • Retrat I (2n curs)
  • Fotografia Editorial (3r curs)

(Barcelona 1958). Des de novembre del 2012 és Director de l’IEFC i a partir de febrer del 2016 President de l’Associació Cultural IEFC.

La seva vinculació amb l’IEFC comença l’any 1981 formant-se com fotògraf a les seves aules i continua el 1986 incorporant-se al seu equip docent i impartint classes en assignatures de diverses àrees com: creació, documental i tècnica. Paral·lelament, i al llarg d’aquests anys, també ha dut a terme tasques de coordinació de diferents cursos.

Llicenciat en Belles Arts per la UB (1992) i Doctor en Comunicació Audiovisual per la UAB (2003). A partir de l’any 1993 i fins l’any 2018 compagina la seva tasca docent a l’IEFC amb la de Professor Associat a la UAB, i entre els anys 2013 i 2016 com Professor Col·laborador de la UIC. Durant aquest anys també ha sigut professor en diferents màsters i postgraus universitaris de la UAB i la UdG, i també ha estat Director del màster en Edició de Fotografia de la UAB i Coordinador del Màster Oficial en Publicitat i Relacions Pùbliques-UAB.

Membre fundador i responsable de fotografia del Migracom (Grup de recerca en migració i comunicació) reconegut per la Generalitat de Catalunya. Participa com a investigador en projectes de recerca sobre el tractament de la immigració als mitjans de comunicació finançades per la Generalitat de Catalunya, el Govern de l’Estat Espanyol, la Diputació de Barcelona i el Govern de Brasil. Com a membre del Migracom ha participat en diversos congressos, seminaris i jornades a: Barcelona, Girona, Lleida, Reus, Madrid i Granada. Col·laborador del Centre d’Estudis i Recerca en Migració de la UAB.

Les seves recerques han estat publicades entre d’altres als Quaderns del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, la revista Temps d’Educació i publicacions del Ministerio de Trabajo y Seguridad Social.

Entre els anys 1982 i 1992 treballa com fotògraf per les revistes L’Avenç i Saber, el setmanari El Món, l’editorial L’Avenç, els ajuntaments de Barcelona, Cornellà i la Generalitat de Catalunya.

Ha participat en taules rodones, visionats de portfolis, ha ofert xerrades i ha estat jurat de concursos i comissari d’exposicions a: Barcelona, Girona, Lloret de Mar, Vilanova i la Geltrú, Torroella de Montgrí, Gijón, Barbastro, Huesca, Madrid i Lima.

A partir de l’any 2015 és membre de la Comissió d’Impuls del Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya, de l’any 2018 al 2020 vocal a la Junta Directiva de l’Asociación Nacional para la Enseñanza de la Fotografia (ANEF) i a partir de 2007 vocal del Patronat de la Fundació Kreanta.