Llorenç Raich Muñoz llraich@iefc.cat Coordinació Activitats Culturals
Docència

Graduat en Fotografia:

  • Imatge i Percepció II (2n curs)
  • Reportatge d’actualitat (2n curs)
  • Narrativa visual (2n curs)
  • Reportatge Documental (3r curs)

(Barcelona, 1959) Professor de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya des de l’any 1987, on imparteix les assignatures d’Imatge i PercepcióReportatge d’Actualitat i Documental, i Narrativa Visual. La seva tasca de docent la compagina al mateix IEFC amb la de co-responsable del departament d’Activitats Culturals.

Ha estat convidat com a professor i conferenciant a la Universidad de Cabueñes -Gijón-, a la Fundación Pedro Meyer, a l’Encuentro Gran Canaria Foto, , al dispositiu artístic Demolición/Construcción i a ArtexArte – Fundación Alfonso y Luz Castillo, entre altres entitats. A l’Aterlierretaguardia de Barcelona va realitzar diversos seminaris de fotografia i creació. L’any 2009 col·labora amb el FestivalSCAN amb una proposta d’autors per a l’exposició Talents Latents, i l’any 2010 el seu projecte de comisariat Narrativas Latentes és seleccionat en el certamen Trasatlántica de PHotoEspaña. L’any 2016 ha comissariat l’exposició El vel de l’ordre per a la Galeria Barcelona Visions. Ha participat com a jurat en les convocatòries Beca Fotogràfica Amics Torroella de Montgrí, i a Emergentes i Visionados-Diálogos organitzades pel Festival BFOTO.

A través del Departament d’Activitats Culturals de l’IEFC ha co-comissariat les següents exposicions: Docu-ments, Centre d’Art Contemporani La Sala, Vilanova i La Geltrú (2011), Juventud i convivència, Castell de Montjuïc, CRIB- Ajuntament de Barcelona (2011), El temps del paisatge, IEFC (2013), Prop, IEFC (2014), Carretera oberta, IEFC (2014), i B/N_4, IEFC (2015), Francesc Esteve, el valor de la mirada, IEFC (2018), Troc de mirades, Centre d’Art Contemporani La Sala (2019), entre altres.

Ha col·laborat en la planificació de las I, II i III Jornades de fotografia social, Palau de la Virreina (2014, 2016 i 2018) i, ha format part del comissariat de les I i II Jornades de fotografia contemporània, Palau de la Virreina (2015 i 2017), ambdues organitzades per l’IEFC.

La seva línia d’investigació es centra, principalment, en els aspectes poètics i narratius del mitjà fotogràfic com es mostra en els seus audiovisuals Son SiberiàNoches BlancasRüzgârNic Dwa RazyTrí turaisDevenirThe journey of Kathleen FerrierEls poemes de Dreden, i Gedichte zu dritt mit Epilog. Fotografia, literatura i poesia per a entrellaçar ficció i document.

Té publicats diferents textos a articles, llibres i catàlegs d’exposicions com En la propia luzLa dualidad de la luzA Través de…La primera vozUna fotografíaLos relieves de la esfera, Ese otro, Los diálogos de un caminarUmbralLas Imágenes EscritasEsencia y Presenci, Por igual i La naturaleza de la luz (presentació per El lápiz de la naturaleza, de William Henry Fox Talbot).

En la seva faceta d’assagista ha publicat les següents obres: Corpografía. El cuerpo en la fotografía contemporánea (2012), Poética fotográfica (2014) i Fotografía y motivo poético (2015) i Fotografía como poesía (2018). Aquestes tres últimes obres composen una trilogia sobre les relacions afins entre la poesia i la fotografia. Tots els seus assajos estan editats totes elles editades per Casimiro libros, editorial especialitzada en teoria i escrits sobre art. La seva obra, Fotografía como poesía, ha estat traduïda al francès i a l’italià.