Llorenç Raich Muñoz llraich@iefc.cat Coordinació Activitats Culturals
Docència

Graduat en Fotografia:

  • Imatge i Percepció II (2n curs)
  • Reportatge d’actualitat (2n curs)
  • Narrativa visual (2n curs)
  • Reportatge Documental (3r curs)

(Barcelona, 1959) Professor de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya des de l’any 1987, on imparteix les assignatures d’Imatge i PercepcióReportatge d’Actualitat i Documental, i Narrativa Visual. La seva tasca de docent la compagina al mateix IEFC amb la de co-responsable del departament d’Activitats Culturals.

Ha estat invitat com a professor i conferenciant a la Universidad de Cabueñes -Gijón-, a l’Espai Fotogràfic Can Basté, a la Fundación Pedro Meyer, a l’Encuentro Gran Canaria Foto 2016, i a l’Aterlierretaguardia de Barcelona, on va realitzar diversos seminaris de fotografia i creació. L’any 2009 col·labora amb el FestivalSCAN amb una proposta d’autors per a l’exposició Talents Latents, i l’any 2010 el seu projecte de comisariat Narrativas Latentes és seleccionat en el certamen Trasatlántica de PHotoEspaña. L’any 2016 ha comissariat l’exposició El vel de l’ordre per a la Galeria Barcelona Visions, i ha participat com a jurat en les convocatòries Emergentes i Visionados-Diálogos organitzades pel Festival BFOTO.

A través del Departament d’Activitats Culturals de l’IEFC ha co-comissariat les següents exposicions: Docu-ments, Centre d’Art Contemporani La Sala, Vilanova i La Geltrú (2011), Juventud i convivència, Castell de Montjuïc, CRIB- Ajuntament de Barcelona (2011), El temps del paisatge, IEFC (2013), Prop, IEFC (2014), Carretera oberta, IEFC (2014), i B/N_4, IEFC (2015), entre altres.

Ha col·laborat en la planificació de las I, II i III Jornades de fotografia social, Palau de la Virreina (2014, 2016 i 2018) i, ha format part del comissariat de les I i II Jornades de fotografia contemporània, Palau de la Virreina (2015 i 2017), ambdues organitzades per l’IEFC.

La seva línia d’investigació es centra, principalment, en els aspectes poètics i narratius del mitjà fotogràfic com es mostra en els seus audiovisuals Son SiberiàNoches BlancasRüzgârNic Dwa RazyTrí turaisDevenirThe journey of Kathleen FerrierEls poemes de Dreden, i Gedichte zu dritt mit Epilog. Fotografia, literatura i poesia per a entrellaçar ficció i document.

Té publicats diferents textos a articles, llibres i catàlegs d’exposicions com En la propia luzLa dualidad de la luzA Través de…La primera vozUna fotografíaLos relieves de la esfera, Ese otro, Los diálogos de un caminarUmbralLas Imágenes EscritasEsencia y Presenci, Por igual i La naturaleza de la luz (presentació per El lápiz de la naturaleza, de William Henry Fox Talbot).

En la seva faceta d’assagista ha publicat les següents obres: Corpografía. El cuerpo en la fotografía contemporánea (2012), Poética fotográfica (2014) i Fotografía y motivo poético (2015) i Fotografía como poesía (2018). Aquestes tres últimes obres composen una trilogia sobre les relacions afins entre la poesia i la fotografia. Tots els seus assajos estan editats totes elles editades per Casimiro libros, editorial especialitzada en teoria i escrits sobre art.