Llorenç Raich Muñoz llraich@iefc.catwww.llorencraich.com/ Coordinació Activitats Culturals
Docència

Graduat en Fotografia:

  • Imatge i Percepció II (2n curs)
  • Reportatge d’actualitat (2n curs)
  • Narrativa visual (2n curs)
  • Reportatge Documental (3r curs)

IEFC

(Barcelona, 1959) Professor de l’IEFC des de l’any 1987, on imparteix les assignatures d’Imatge i Percepció, Reportatge d’ActualitatReportatge Documental i Narrativa Visual. La seva tasca de docent la compagina al mateix IEFC amb la de corresponsable del departament d’Activitats Culturals.

Seminaris i conferències

Ha estat convidat com a professor i conferenciant a la Universidad de Cabueñes -Gijón-, a l’Aterlierretaguardia de Barcelona, per la Fundación Pedro Meyer de México D.F., a l’Encuentro Gran Canaria Foto, al Festival Revela’t, pel dispositiu artístic Demolición/Construcción, per ArtexArte – Fundación Alfonso y Luz Castillo, per Muga (Redes, Foro de Pensamiento y Debate en Fotografía) i pel CAF (Centre Andaluz de Fotografía) d’Almería.

Comissariat d’exposicions

Individual

L’any 2009 col·labora amb el Festival SCAN amb una proposta d’autors per a l’exposició Talents Latents, i l’any 2010 el seu projecte de comisariat Narrativas Latentes és seleccionat en el certamen Trasatlántica de PHotoEspaña. L’any 2016 ha comissariat l’exposició El vel de l’ordre per a la Galeria Barcelona Visions i al 2019, el projecte multiverse, de Guadalupe Arriegue /BFOTO.

Conjunt

A través del Departament d’Activitats Culturals de l’IEFC ha co-comissariat les següents exposicions: Docu-ments, Centre d’Art Contemporani La Sala, Vilanova i La Geltrú (2011); Juventut i convivència, Castell de Montjuïc, CRIB- Ajuntament de Barcelona (2011); El temps del paisatge, IEFC (2013); Prop, IEFC (2014); Carretera oberta, IEFC (2014); B/N_4, IEFC (2015); Francesc Esteve, el valor de la mirada, IEFC (2018); i Troc de mirades, Centre d’Art Contemporani La Sala (2019).

Comissariat de jornades fotogràfiques

Ha col·laborat en la planificació de las I, II i III Jornades de fotografia social, Palau de la Virreina (2014, 2016 i 2018) i, ha format part del comissariat de les I i II Jornades de fotografia contemporània, Palau de la Virreina (2015 i 2017), ambdues organitzades per l’IEFC.

Jurat

Ha participat, en diferents anys, com a jurat en les convocatòries Emergentes i Visionados-Diálogos, organitzades pel Festival BFOTO, i en la Beca per a l’edició d’un fotollibre convocada per Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí. En l’any 2019 forma part del jurat del premi Textografia, CCMR-Ajuntament de Barcelona.

Pla Nacional de Fotografia

Membre del comitè per a l’adquisició d’obra de la Col·lecció Nacional de Fotografia, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2019 i 2021.

Projectes d’investigació

La seva línia de d’investigació es centra en l’estudi teòric i pràctic del llenguatge fotogràfic en els seus aspectes poètics i narratius, com es constata en els seus assajos i en les seves creacions fotogràfiques i audiovisuals.

Escrits

Té publicats diferents textos a articles, llibres i catàlegs d’exposicions com En la propia luzLa dualidad de la luzA Través de…La primera vozUna fotografíaLos relieves de la esfera, Ese otro, Los diálogos de un caminarUmbralLas Imágenes EscritasEsencia y Presencia, Por igual i La naturaleza de la luz (presentació per El lápiz de la naturaleza, de William Henry Fox Talbot).

Publicacions / Assaigs

En la seva faceta d’assagista ha publicat les següents obres: Corpografía. El cuerpo en la fotografía contemporánea (2012), Poética fotográfica (2014) i Fotografía y motivo poético (2015) i Fotografía como poesía (2018). Aquestes tres últimes obres composen una trilogia sobre les relacions afins entre la poesia i la fotografia. Tots els seus assajos estan editats per Casimiro libros, editorial especialitzada en teoria i escrits sobre art. La seva obra, Fotografía como poesía, ha estat traduïda al francès i a l’italià.

A l’octubre de 2020, l’editorial Muga, especialitzada en teoria i escrits sobre fotografia, publica la seva correspondència amb Luis González Palma sota el títol Sobre la imatge poètica.