L’exposició Arissa. La sombra y el fotógrafo. 1922-1936, es pot veure del 15 de gener al 3 d’abril de 2016 en el Centro Andaluz de Fotografía, a Almería.

Aquesta exposició mostra 150 fotografies realitzades entre 1922 i 1936 pel fotògraf català Antoni Arissa, pertanyents a la Fundación Telefónica i a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC.

La mostra pretén recuperar la figura d’Antoni Arissa, un dels més destacats representants espanyols de l’avantguarda fotogràfica, la obra del qual va romandre pràcticament desconeguda durant vuit dècades.

Els seus inicis cal emmarcar-los en el corrent pictorialista, sorgit l’any 1890 al voltant d’associacions i societats fotogràfiques, que buscaven el reconeixement de la fotografia com una disciplina artística.

A principis dels anys trenta, s’entreveu ja una nova forma de concebre la seva producció fotogràfica. Arissa avança cap a una fotografia moderna, desproveïda dels ornaments i referències simbolistes del pictorialisme i s’acosta als plantejaments de la fotografia centreeuropea, caracteritzada per la composició, la forma, la línia, el punt de vista i una il·luminació que accentua les qualitats i la intenció dels objectes fotogràfics.

Els comissaris de l’exposició Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld han desenvolupat una exhaustiva tasca de recerca i restauració, que ha contribuït a donar valor a la figura d’Antoni Arissa com a representant de la introducció de la Nova Visió a la fotografia espanyola de principis de segle XX.

Es tracta de la primera exposició antològica dedicada a l’autor, que es pot veure per primer cop a Andalusia.

Centro Andaluz de la Fotografía

Adreça: C/ Pintor Díaz Molina, 9. Almería
Horari: de dilluns a diumenge d’11:00 a 14:00 i de 17:30 a 21:30 hores
Dates: Del 15 de gener al 3 d’abril de 2016