El divendres 1 de setembre de 2017 s’inagura, al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, l’exposició L’Espaitemps Calafell 1917-1986. Mig segle de fotografia, que commemora el centenari del naixement de Jaume Calafell i Pifarré.

Jaume Calafell Pifarré (Sant Guim de Freixenet, 1917 – Tàrrega, 1986) s’inicia en la fotografia de manera autodidacta mentre treballa de perruquer al seu poble natal durant la dècada de 1930. Aviat canvia de professió i esdevé el fotògraf del poble fins que comença la Guerra Civil i s’incorpora a l’aviació republicana. Quan el conflicte bèl·lic conclou, fa el servei militar a Burgos, on obre un estudi de fotografia al mateix temps que n’obre un altre a Tàrrega en col·laboració amb el que poc temps després serà el seu cunyat, Lluís Pueyo.

Un cop retorna a Tàrrega el 1943, es casa amb Carmen Pueyo, i el seu estudi (Cal Calafell) esdevé un establiment de referència a la capital de l’Urgell i rodalies, des del qual aborda diversos gèneres fotogràfics, no només destinats a la seva ciutat i la seva comarca, sinó també centrats en diverses àrees del país. D’altra banda, paral·lelament a la seva intensa tasca com a fotògraf, esdevé un inventor incansable capaç de concebre, patentar, construir i comercialitzar múltiples estris fotogràfics.

Ramon Barnadas, comissari de l’exposició, recupera amb la investigació que ha donat com a resultat aquesta exposició i publicació, la figura de Jaume Calafell, que és,  sens dubte, un dels fotògrafs de referència del segle XX a les comarques de Lleida.

L’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC ha cedit documentació i aparells de la col·lecció Marte que recull també nombroses fotografies estereoscòpiques comercialitzades per Jaume Calafell sota la marca Marte.

Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega

Adreça: C/ Major, 11. Tàrrega
Dates: De l’1 de setembre al 20 d’octubre de 2017
Horari: de dilluns a diumenge de 10 a 14 h, i de dijous a diumenge de 19 a 21 h