EXPOSICIÓ

DATES

del 18 de juliol al 6 d’octubre de 2019

LLOC

Centro de Cultura Antiguo Instituto de Gijón:

C/Jovellanos, 21. Gijón

Arissa. La sombra y el fotógrafo. 1922-1936
Arissa. La sombra y el fotógrafo. 1922-1936

L’exposició Arissa. La sombra y el fotógrafo. 1922-1936, es pot veure del 18 de juliol al 6 d’octubre de 2019 en el Centro de Cultura Antiguo Instituto de Gijón.

Aquesta exposició mostra més de 100 fotografies realitzades entre 1922 i 1936 pel fotògraf català Antoni Arissa, pertanyents a la Fundación Telefónica i a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC.

La mostra pretén recuperar la figura d’Antoni Arissa, un dels més destacats representants espanyols de l’avantguarda fotogràfica, la obra del qual va romandre pràcticament desconeguda durant vuit dècades.

Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld comissarien una mostra que inclou més de cent fotografies en blanc i negre que conformen la primera antològica de l’autor, considerat un dels més destacats representants de l’avantguarda fotogràfica a Espanya.

L’exposició, que es va estrenar a Madrid en el marc de PhotoEspaña 2014, recorre les diferents etapes i blocs estilístics d’Arissa en el període de temps de 14 anys que comprèn la mostra. El primer bloc és el pictorialime, de 1922 a 1928; el segon fa referència a la seva evolució cap a les situacions visuals de la modernitat fins que arriben els anys trenta i, a partir de llavors, comença el que s’anomena la Nova Visió, que arriba fins a 1936, quan Arissa s’incorpora de forma plena a les avantguardes fotogràfiques.

La mostra es composa de més de cent còpies de nou tiratge realitzades a partir dels arxius de negatius conservats per la Fundación Telefónica i l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC, i inclou també còpies d’època realitzades pel propi autor. Revistes originals, facsímils, àlbums familiars, carnets professionals, diplomes i objectes diversos completen l’exposició.

Antoni Arissa, nascut a Barcelona l’any 1900 en una família d’impressors, es va fer càrrec de l’empresa familiar amb només vint anys. Amb 22 anys va obtenir el primer premi de la revista Criterium i l’any 1925 va rebre el guardó atorgat per l’Ateneo Obrero de Gijón i el Premi d’Honor de Figueres. En exposicions internacionals va obtenir igualment guardons i l’any 1935 fins i tot se li va dedicar un número monogràfic a la revista Art de la Llum. Però, en acabar la guerra civil, va reduir la seva activitat artística i la seva obra va caure en l’oblit; fins que a principis dels noranta la mostra Les avantguardes fotogràfiques a Espanya va recollir sis de les seves instantànies. Va començar així el procés de recuperació de la seva figura que va culminar amb la mostra antològica que ara recala a Astúries.

Centro de Cultura Antiguo Instituto de Gijón

Adreça: C/Jovellanos, 21. Gijón
Telèfon: 985 18 10 01
Dates: del 18 de juliol al 6 d’octubre de 2019