L’IEFC, el Club Lleuresport, la Fundació Barcelona Olímpica i la Fundació Catalana per a l’Esport exposen Darrere les passes d’Artur Osona

L’IEFC, el Club Lleuresport, La Fundació Barcelona Olímpica, i la Fundació Catalana per a l’Esport coprodueixen l’exposició Darrere les passes d’Artur Osona: El Montseny dels primers excursionistes i turistes, que es pot veure al Frontó Colom del 21 de març al 23 de juny de 2013.

L’exposició ha estat comissariada per Jordi Hernández i Jordi Casas. Hernández ens parla d’aquest Montseny de finals del segle XIX que veu néixer l’excursionisme. Una muntanya descoberta i explicada per aquest personatge que va escriure una guia que va permetre conèixer el Montseny tot caminant Darrere les passes d’Artur Osona. Aquesta descoberta era documentada per la fotografia, tal com ens explica Miquel Galmes a La Fotografia com a record, i tal com podem constatar en aquesta selecció d’imatges, que recullen els moments més íntims o les visions més documentals d’aquesta muntanya.

Les imatges de l’exposició provenen de les col·leccions dipositades a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC. La mostra és una selecció dels fons fotogràfics de la Fototípia Thomas, del fotògraf i editor Lucien Roisin, d’Eduard Monteys i d’Albert Bellós Agulló. A més a més, l’exposició compta amb una fotografia de Francesc Boada Nogués, de la col·lecció particular de Ferran Barba.

L’exposició mostra fotografies del primer terç del segle XX de les poblacions i les muntanyes del Montseny. S’hi reflecteix tant la vessant del fotògraf professional com la de l’aficionat sota un comú denominador: la seva visió d’un massís que és un referent en el món de l’excursionisme i del turisme del nostre país, i al mateix temps vol retre homenatge a Artur Osona, l’home que va fer possible que avui tinguem camins per pujar als seus cims.

Artur Osona (1840 – 1901), comerciant i escriptor, en va ser l’autor de les primeres guies d’itineraris pel Montseny, a finals de segle XIX. Les fotografies de l’exposició no són de l’època en què Artur Osona va publicar les guies, però van ser disparades en indrets assenyalats per l’autor. Ens mostren l’aspecte d’aquell Montseny que va seduir els primers excursionistes.

Crèdits:

Comissariat de l’exposició: Jordi Hernández i Jordi Casas.

Coordinació: Núria Porras.

Fotografies de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC, més una fotografia de la col·lecció particular de Ferran Barba.

Retoc i digitalització: Mireia Alises.

Impressió digital: IEFC, Miquel González i Núria Porras.

Disseny i maquetació: Núria Porras.

Muntatge exposició: Jaume Puig.

Agraïments: Jesús Gómez, Lluïsa Tena i Ferran Barba.

Textos: Miquel Galmes i Creus i Jordi Hernández.

Frontó Colom

Adreça: C/ la Rambla, 18 – Barcelona
Telèfon: 933 023 295