ANDRÉ DE DIENES: “Va ser com si m’hagués succeït un miracle. Norma Jeane semblava ser com un àngel”

MARILYN: “Pertanyo al públic, ell és la meva única família”

André de Dienes va néixer l’any 1913 a Transilvania. Va marxar de casa als 15 anys, viatjant a través d’Europa principalment a peu, fins que va arribar a Tunísia. Allà es va comprar la seva primera càmera, una Retina 35mm. Tornant a Europa va arribar a París l’any 1933 per estudiar art.

Va començar a treballar com a fotògraf professional per a un diari, i més tard es va convertir en fotògraf de moda. L’any 1938 li van oferir feina a Nova York, on va treballar per a les revistes Vogue i Life. Insatisfet amb aquesta feina, es va traslladar a Califòrnia l’any 1944, on es va especialitzar en nus i paisatge.

La vida d’André de Dienes va canviar completament el dia que va conèixer a una jove aspirant a model anomenada Norma Jeane (Marilyn Monroe), l’any 1945. De seguida es va establir una forta amistat a causa de l’interès que mostrava la noia per la feina del fotògraf.

En aquells primers anys, els dos van emprendre diversos viatges per carretera buscant aventures, durant les quals De Dienes, amb el seu estil i originalitat, aprofitava qualsevol escenari natural per fotografiar a Norma Jeane. En poc temps es va fer amb una gran col·lecció de fotografies d’aquella noia riallera que contribuirien a engegar la seva carrera com a model i la seva carrera cinematogràfica, que la convertiria en tota una llegenda.  Era coneguda com “el somni dels fotògrafs”, apareixent en desenes de portades de revista.

Marilyn by André de Dienes

Tots els detalls de la relació d’André de Dienes amb l’estrella de Hollywood, fins i tot molts dels moments privats que van viure junts, es narren en les memòries secretes del fotògraf, descobertes l’any 1988 quan un grup d’admiradors de Marilyn Monroe va saquejar la residència de De Dienes després de la seva mort. Les memòries expliquen una història d’amor i amistat des del punt de vista d’algú que va conèixer íntimament a Marilyn, descrivint la transformació de Norma Jeane en Marilyn Monroe, l’evolució d’una noia sensible i ambiciosa en una súper estrella profundament torbada.

Els milers de fotografies de Marilyn que va capturar André amb la seva càmera reflecteixen com es va anar forjant el mite i ofereixen una excepcional perspectiva dels inicis d’una carrera que la catapultaria a la fama i que, finalment, acabaria tràgicament. La combinació de les memòries i una extensa selecció de fotografies condueix a una exploració personal sense precedents en la psicologia, la història i la iconografia de Marilyn Monroe.

Per finalitzar, recomanem consultar la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar el llibre Marylin by André de Dienes. El llibre es troba dins d’una caixa que reprodueix una capsa de paper fotogràfic Kodak. Inclou un quadern amb les reproduccions de les portades de revista protagonitzades per Marilyn Monroe i fotografiades per De Dienes, i un quadern d’autor amb les galerades del llibre. L’exemplar forma part d’una edició mundial de 20.000 còpies.