Es impresionante la carga que tienen los objetos, cómo son algo a lo que nosotros dotamos de esa capacidad evocadora. Los relacionamos con momentos de nuestra vida, con personas, con ideas

Del 16 de gener al 28 de març de 2020 es poden veure les obres més recents del fotògraf Chema Madoz a la Galeria Joan Prats (Barcelona). Una bona oportunitat per conèixer aquest fotògraf, Premio Nacional de Fotografía a Espanya l’any 2000.


El fotògraf Chema Madoz, nascut a Madrid l’any 1958, va començar a estudiar Història de l’art a la Universidad Complutense de Madrid i, un temps més tard, es va matricular paral·lelament al Centro de Enseñanza de la Imagen per estudiar fotografia.

Va iniciar la seva carrera com a fotògraf artístic i en molt poc temps va desenvolupar un estil propi clarament identificable en cadascuna de les seves obres, basat en el concepte d’objectes.

La seva manera de treballar consisteix a imaginar una idea que dibuixarà posteriorment al seu quadern en forma d’esbós. Aquests dibuixos li permeten aproximar-se a com serà l’aparença final de la imatge  i veure si funcionarà. Disposa d’una gran col·lecció d’objectes que utilitza en les seves composicions, de vegades en tria un de prefabricat o bé el construeix ell mateix a partir d’altres.

Un cop construït l’objecte, el fotografia generalment amb llum natural, obtenint imatges amb un bon contrast i nitidesa. Cal dir que no aplica cap mena de muntatge digital.

Després d’haver fotografiat els objectes els torna a desar al seu lloc i fins i tot els recicla per a noves imatges. Tot i que en alguna ocasió se li ha demanat d’exposar les seves obres escultòriques al costat de les imatges, prefereix no fer-ho, ja que d’aquesta manera crea una distància i fa que l’objecte de la imatge sigui més intangible i imaginari.

Madoz treballa amb càmera analògica en format quadrat i dispara en blanc i negre, fet que li permet donar a les seves fotografies una simplicitat i intensitat que enalteix el focus d’atenció de l’obra i evita distraccions.

Té la capacitat de mostrar els objectes quotidians d’una manera poètica i surrealista que fa que l’espectador capti alguna cosa especial. Les seves creacions són imatges d’una tècnica perfeccionista i amb un impacte visual que convida a mirar-se-les dos cops per desxifrar-ne el significat.

L’ordre imposat pel seu minimalisme facilita la transmissió del missatge, sigui irònic o metafòric, i es pot interpretar de diverses maneres, però mai fa que l’espectador es quedi només amb allò que veu.

En l’obra de Madoz trobem interpretacions sobre el pas del temps, els records i les fronteres. Pretén que el missatge sigui fàcil d’entendre i convida a reflexionar sobre el que apareix a la imatge.

L’any 1983, La Real Sociedad Fotográfica de Madrid va exposar la primera mostra individual de l’artista, mentre que a finals de l’any 1999 el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía va realitzar la primera mostra retrospectiva dedicada a un fotògraf de nacionalitat espanyola en vida. L’any 2000 va guanyar el Premio Nacional de Fotografía a Espanya i el premi Higasiwaka al Japó.

Del 16 de gener al 28 de març de 2020 es pot veure part de la seva obra exposada a la Galeria Joan Prats.

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra dels seus treballs.