Cuando salgo a la calle no veo nada; sin embargo, cuando cojo la cámara suceden muchas cosas

Cristina García Rodero és una fotògrafa espanyola nascuda a Puertollano (Ciudad Real) l’any 1949, llicenciada en Belles Arts per la Universidad Complutense de Madrid.

Els seus primers treballs fotogràfics apareixen a finals dels anys 60 en diferents concursos universitaris. L’any 1973 rep una beca, amb la que es planteja fotografiar costums i festes d’arreu d’Espanya.

L’any 1974 comença la seva carrera com a docent impartint classes de dibuix a la Escuela de Artes y Oficios de Madrid i 9 anys després, concretament l’any 1983, comença a impartir classes de fotografia a la Facultad de Bellas Artes de la Universidad Complutense de Madrid, tasca que realitza fins l’any 2007.

Tot i que es dedica a la docència, García Rodero no abandona mai la creació fotogràfica col·laborant activament en diverses publicacions periòdiques espanyoles i estrangeres.

L’any 2005 entra a formar part de l’Agència Magnum, convertint-se en la primera i única persona de nacionalitat espanyola d’aconseguir-ho.

La seva sensibilitat i curiositat, junt amb un continuat i elaborat treball fotogràfic dut a terme al llarg dels anys, fan que les seves fotografies desprenguin una força colpidora sense caure en l’exhibicionisme ni l’artifici.

La fotografia de Cristina García Rodero arriba on no arriben les paraules: és pensament plàstic pur, un mirall mordaç d’allò real. Utilitza la fotografia com a instrument per documentar rituals religiosos o folklore, allunyant-se de l’exotisme; i dispara principalment en blanc i negre per remarcar l’aspecte psicològic i social.

Ha realitzat nombroses exposicions de la seva obra, tant individuals com col·lectives, en diferents països. La seva primera exposició individual la va realitzar a Mèxic amb el títol de Fiestas Tradicionales en España, i la seva exposició titulada España oculta ha recorregut múltiples espais.

La seva obra forma part de diverses col·leccions permanents, com el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía a Madrid, Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) a València, Museum of Fine Arts a Houston, etc.

L’any 1996 rep el premi nacional de fotografia concedit pel Ministerio de Cultura a Madrid. I l’any 2018 va ser la primera dona nomenada Doctora Honoris Causa a la Universidad de Castilla-La Mancha. De fet aquest mateix any es va inaugurar el Museo Cristina García Rodero a Puertollano, esdevenint el primer centre dedicat a una fotògrafa. El museu disposa d’una sala permanent dedicada a l’obra de la mateixa artista.

Alguns dels seus llibres publicats són España oculta, Transtempo o Terra de somnis, entre d’altres. Aquests es poden consultar a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC.