M'agrada que una fotografia faci referència a alguna cosa però que no expliqui totalment la història.

David Hilliard és un fotògraf nord-americà nascut l’any 1964 a Lowell, Massachusetts. Llicenciat en Belles Arts per la Massachusetts College of Art de Boston, realitza un Màster en Belles Arts a la Yale University School of Art on actualment és professor de fotografia.

Principalment treballa amb fotografies panoràmiques formades a partir de tríptics o composicions més grans, horitzontals o verticals de colors vibrants. La composició panoràmica dels seus treballs sorgeix com a llenguatge visual, després de les limitacions que Hilliard sentia a l’hora d’explicar una història. Una sola fotografia no arribava a representar l’espai i la narrativa que ell buscava. Canvia el pla focal del subjecte en les seves imatges que es poden veure com a peces individuals o com a sèries, a l’igual que una pel·lícula.

En les seves fotografies també s’aprecia un joc amb els punts d’enfocament que canvien d’una imatge a una altra en un mateix conjunt panoràmic. D’altra banda, dins de les fotografies la distància física és sovint manipulada per representar la distància emocional. Aquesta seqüència de fotografies i el canvi de plans focals li permeten guiar l’espectador a través de la fotografia i centrar l’atenció en l’aspecte desitjat.

David Hilliard ens explica a través de les seves fotografies històries sobre el desig, sobre pares i fills i també sobre la masculinitat. Durant anys, el fotògraf s’ha dedicat a documentar la seva vida i la dels que l’envolten, enregistrant esdeveniments i intentant crear ordre en un món moltes vegades caòtic; buscant un equilibri entre la realitat i la ficció. El seu treball més autobiogràfic es titula Being Like i en ell trobem imatges del seu pare i d’ell mateix que reflecteixen els elements comuns i diferenciadors entre ells dos.

Contínuament Hilliard aspira a representar els espais que habitem, les relacions que creem, i els objectes amb què ens envoltem. Espera que els missatges que envia amb les seves fotografies parlin tant de l’experiència personal com universal. El poder permanent i la gran capacitat d’una fotografia per expressar un pensament, un moment, o una idea, li sembla l’expressió més poderosa de si mateix, ja sigui bé com a artista o com a persona.

Alguns dels seus treballs més recents són Being Like (2008); Highway of thought (2009); Tending to Doubt (2010); Masculinity and Rites of Passage (2011); The Tale is True (2013); What could be (2014); Our Nature (2015) o Sum of Our Affections (2016).

Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives arreu del món. I està representat per diferents galeries: Carroll and Sons Gallery (Boston); Yancey Richardson Gallery (Nova York); Jackson Fine Art (Atlantanta); The Schoolhouse Gallery (Provincetown) i La Galerie Particulière (Paris).

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.