Ediciones Posibles és un projecte editorial independent creat a Barcelona per Los Llovbet. Alex Llovet i Josep Maria de Llobet són els cofundadors i editors d’aquesta editorial.
Alex Llovet va estudiar Humanitats a la UAB, direcció cinematogràfica a la desapareguda ECIB i fotografia a l’IEFC. Compagina la seva faceta fotogràfica amb la musical, ja que també és músic, compositor i productor. Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges i publicat diversos fotollibres. També ha participat en exposicions col·lectives i individuals en nombrosos països i festivals de fotografia. El seu treball ha estat premiat en diverses ocasions.
Per la seva banda, Josep Maria de Llobet és un fotògraf independent especialitzat en arquitectura i paisatge urbà. Llicenciat per la facultat de dret de la UAB, va compaginar la carrera universitària amb els estudis de fotografia a l’IEFC on ara exerceix com a professor. La seva obra fotogràfica està relacionada amb el paisatge urbà i es desenvolupa principalment en espais en desús. Ha dut a terme instal·lacions fotogràfiques de gran format en espais emblemàtics com la presó Model de Barcelona, i exposat en festivals de fotografia i galeries d’Espanya i França.
Amb ells hem tingut l’oportunitat de parlar sobre el seu projecte i les seves recents publicacions.
Quan i on sorgeix l’editorial?
(Josep Maria de Llobet): A la primavera del 2018 l’Alex em proposa que muntem junts una editorial per tenir una estructura pròpia al voltant de la qual publicar els nostres treballs. Recordo que no ho vaig dubtar ni un instant. Va ser molt il·lusionant, ja que sempre havíem compartit la nostra passió pels fotollibres, des dels nostres anys d’estudiants aquí a l’IEFC. Recordo que moltes vegades, quan sortíem a les 11 de classe, anàvem corrent a la llibreria Kowasa, que havíem convertit en la nostra biblioteca particular de consulta. Allà ens hi passàvem hores mirant llibres dels autors que descobríem a les classes. No podíem comprar-los, però els treballadors eren comprensius.
Quins són els objectius de la vostra editorial?
Creiem en el format llibre com a suport ideal per comunicar projectes complexos, i volem explorar aquest format, portar-lo al límit, investigar en les possibilitats que ens ofereix. L’objectiu és que fons i forma es potenciïn mútuament per arribar a un punt que no seria possible d’una altra manera. D’altra banda volem ajudar a fer propaganda del fotollibre com a format fotogràfic amb pes específic i arribar a altres públics. No volem ser una altra editorial de fotollibres que només ven llibres a fotògrafs. I volem que Ediciones Posibles faci més coses que editar llibres. Estem preparant el nostre primer taller per transmetre les eines i processos de creació i edició amb els quals ens sentim identificats.
Tipus de publicacions i públic a qui va dirigit?
El nostre punt de partida és el fotollibre, que té una capacitat enorme de transmetre idees i emocions. Però no ens tanquem portes. Sabem de la necessitat de potenciar l’educació visual en un món predominantment visual, i som conscients que tenim un deure davant les noves generacions, sobreexposades a la imatge. Per aquest motiu volem arribar a nous públics, més enllà dels professionals d’aquest sector. Els nois i noies capaços de llegir una novel·la, o una novel·la gràfica, també gaudirien d’un fotollibre. Només els l’hem de posar a l’abast.
Compartir