Les meves fotografies han de ser belles, però aquesta bellesa no és suficient. M’esforço en transmetre un matís subjacent d’ansietat, d’aïllament, de por.

Gregory Crewdson és un fotògraf nascut a Brooklyn, Nova York, l’any 1962, famós per les seves fotografies surrealistes a llars i veïnats dels Estats Units.

Amb deu anys, el seu pare el porta a veure una exposició de Diane Arbus al MoMA, una experiència que el porta a decidir ser fotògraf.

A mitjans de l’any 1980 estudia fotografia a la Universitat de l’Estat de Nova York (SUNY) situada a Purchase, a prop del port de Chester a Nova York. I més tard es diploma en Belles Arts a la Universitat de Yale.

Ha donat classes en diferents centres universitaris com són el Sarah Lawrence College i el Vassar College i des de 1993 és professor a l’Escola d’Art de la Universitat de Yale.

Les seves fotografies semblen seqüències de pel·lícules en una escena que mai finalitza, mostrant ambients onírics i inquietants. Paisatges urbans desolats, carrers buits misteriosos, persones que deambulen per carrers mullats, algunes d’elles desesperadament solitàries. L’autor diu que la construcció d’aquests escenaris és com la construcció del món. Les seves fotografies mostren la soledat, la desemparança, la confusió, la vida sense sentit…

Credwson recorda que de nen tractava d’escoltar, amb l’orella enganxada al terra, el seu pare, que era psicoanalista, i passava consulta en el pis de baix. Ell tendeix a considerar la seva obra, en certa mesura, com a resultat d’aquella experiència.

Un altre element a destacar és la producció de les seves fotografies, que estan elaboradament representades i il·luminades, per equips professionals que fan servir els mateixos materials i les mateixes tècniques que el cinema.

En els seus 20 anys de treball, les seves fotografies, algunes de les quals s’han arribat a vendre per més de 100.000 €, han obtingut admiradors a nivell internacional.

Cadascuna de les sèries (Twilight, Dream House i Beneath the Roses), rememora no només les pintures europees i americanes del segle XIX, si no que també suggereixen una qualitat cinematogràfica influència del seu amor per les pel·lícules clàssiques. D’altres influències reconegudes per ell són el pintor Edward Hopper i la fotògrafa Diane Arbus.

Us recomanem que consulteu els llibres Beneath the Roses i Twilight que podeu trobar a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, i que són dos dels treballs més importants de l’autor.