Per a mi la tècnica és molt important. El meu concepte s'ajusta als seus límits. Veig allò que la càmera pot veure. Sento com si em convertís en una càmera. La meva ment és una càmera fosca.

Hiroshi Sugimoto és un reconegut fotògraf japonès nascut a Tòquio l’any 1948. Comença els seus estudis de política i sociologia a la Universitat de Saint Paul (Tòquio), però l’any 1970 es trasllada a Los Angeles per estudiar fotografia a l’Art Center College of Design. Actualment viu entre Nova York i Tòquio.

Influenciat per la tècnica i estètica del dadaisme i el surrealisme, Sugimoto ha creat diverses sèries d’obres que tracten sobre allò animat i inanimat, allò real i irreal, el passat i el present, allò concret i abstracte, allò visible i invisible. Les seves obres es caracteritzen per la seva bellesa visual, l’ús de la llum natural, les ombres i la puresa de formes i el domini de la tècnica, rebutjant la tecnologia digital a favor de mètodes tradicionals. Per elaborar les seves exquisides imatges en blanc i negre treballa amb una càmera de gran format.

En conjunt, la seva obra constitueix una profunda reflexió sobre la naturalesa de la percepció, de la il·lusió, de la representació i de la vida i la mort.

Es considerat un artista contemporani multidisciplinari que esborra els límits entre la fotografia, la pintura, la instal·lació i més recentment l’arquitectura.

Alguns dels seus treballs són: Dioramas (1975-1999), Theaters (1975-2001), Seascapes (1980-2002), Architecture (1997-2002), Portraits (1999) o Joe (2004).

Ha exposat a diferents institucions de renom com ho són: Metropolitan Museum of Art i Museum of Modern Art de Nova York, Museum of Contemporary Art de Chicago, Hara Museum of Contemporary Art de Tòquio, i National Gallery i Tate Gallery de Londres; entre d’altres. Ha rebut beques de la Guggenheim Foundation o del National Endowment for the Arts, i diversos premis: Premi Internacional de la Fundació Hasselblad (2001), Premi Photo España (2006), Premi Imperial (2009), Medal with Purple Ribbon (2010), Officier de la Ordre des Arts et des Lettres (2013) i Premi Isamu Noguchi (2014).

Per a finalitzar, us recomanem que consulteu el llibre titulat Hiroshi Sugimoto de que disposa la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on trobareu una mostra significativa d’imatges dels seus diferents treballs.