The most difficult thing for me is to take pictures from far away.

Jacob Aue Sobol és un fotògraf danès nascut a Copenhaguen l’any 1976. Va créixer a Brondby Strand, un suburbi al sud de Copenhaguen i va estudiar a l’escola de cinema European Film College i a l’escola de fotografia artística i documental Fatamorgana, la Danish School of Documentary and Art Photography. Aquí neix el seu particular i expressiu estil fotogràfic que ha anat desenvolupant fins a l’actualitat.

L’any 1996 va morir el seu pare. Sempre li havia explicat moltes històries sobre Groenlàndia, i fins i tot li havia donat un llibre d’un artista amb dibuixos i poemes sobre la vida diària a la costa est d’aquesta illa. Així que a la tardor de 1999, Sobol decideix marxar a la remota aldea groenlandesa de Tiniteqilaaq.

En un principi l’estada estava prevista per a unes poques setmanes, però va quedar-se un total de tres anys amb la seva xicota groenlandesa Sabine i la seva família, com a pescador i caçador. Allà va néixer el seu projecte fotogràfic Sabine publicat l’any 2004 i nominat l’any 2005 al Deutsche Börse Photography Prize.

L’estiu de 2005, Sobol va anar amb un equip de filmació a Guatemala per fer un documental sobre el primer viatge d’una nena maia a l’oceà. L’any següent va tornar a les muntanyes de Guatemala, aquesta vegada ell sol, per a quedar-se amb una família indígena, els Gómez-Brito, durant un mes per documentar la seva vida quotidiana. El projecte va guanyar el primer premi, en el Daily Life Stories de World Press Photo de l’any 2006.

El 2006 es va traslladar a Tòquio per passar 18 mesos fotografiant la ciutat pel seu llibre I, Tokyo. Segons ell mateix, quan va arribar per primera vegada i va començar a disparar fotos, es va sentir aclaparat per la ciutat i els seus habitants. Estava envoltat de gent, però ningú feia contacte visual amb ell. Era aclaparador però a la vegada aïllant. La seva publicació el va portar a guanyar el Leica European Publishers Award l’any 2008. Aquest mateix any, va treballar a Bangkok fotografiant nens que lluitaven per viure en els barris pobres de Sukhumvit, tot i la creixent prosperitat econòmica del país.

L’any 2012 realitza el seu treball Arrivals and Departures, fruit del seu viatge en el tren Transsiberià des de Moscou fins a Pequín. En aquest viatge l’acompanyava un equip de la marca Leica que documentava el seu treball, mentre Sobol feia servir la Leica M Monochrom.

Sobol és membre de l’agència Magnum Photos. Està totalment d’acord amb la seva filosofia de treballar d’una manera intuïtiva i honesta, en el sentit de que és conscient que quan es mira tot amb la innocència de la primera vegada surten coses irrepetibles.

Troba difícil treballar en llocs en els que no s’hi sent a gust, amb els que no hi sent una connexió. Per això no acostuma a fer encàrrecs. Les seves imatges acostumen a reflectir com es sent en determinats moments de la seva vida o fins i tot en un dia en concret. Segons explica, des del seu primer treball, Sabine, que és una mena d’autobiografia, s’ha acostumat a expressar els seus sentiments i la seva vida personal a través de la càmera i de les seves fotos. També fotografia quan sent curiositat cap a un individu, per la seva vida o per com es sent. Encara que sigui una persona tímida, li agrada compartir moments amb persones desconeguts.

La seva fotografia és analògica, exceptuant el treball conjunt amb Leica d’Arrivals and Departures. Fa servir pel·lícula T-Max 3200 ja que té molt de gra, les revela en alt contrast, i les escaneja per acabar de treballar-les amb Photoshop.

Acostuma a fotografiar en blanc i negre. Explica que cada vegada que comença un nou projecte, fa servir pel·lícula en color per intentar renovar-se, canviar, però sempre acaba tornant al blanc i negre. Pensa que les seves fotografies en color poden ser maques, lletges, fins i tot interessants, però no hi sent cap lligam.

Sobol també imparteix workshops a diferents països, normalment organitzats per Magnum, i ha realitzat exposicions individuals i col·lectives arreu del món.

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.