He estat testimoni de molts esdeveniments, i les meves fotografies en són una prova. Aquestes situacions que he fotografiat no han de ser oblidades i no haurien de tornar-se a repetir mai més.

James Nachtwey és un influent fotoperiodista i fotògraf de guerra americà que ha rebut el premi Princesa d’Astúries 2016 de Comunicació i Humanitats.

Nascut a Siracusa (NYC) l’any 1948 i criat a Massachusetts, es llicencia en Història de l’Art i Ciències Polítiques a la Universitat de Dartmouth l’any 1970. Durant la seva època universitària, van tenir lloc dos esdeveniments que van canviar la història del seu pais: el Moviment pels Drets Civils dels Estats Units i la Guerra del Vietnam. Aquests dos fets el van influir tant que va decidir convertir-se en fotògraf.

L’any 1976 comença a treballar com a fotoperiodista a Nou Mèxic, i quatre anys més tard es trasllada a Nova York, on comença la seva carrera com a freelance per a diverses revistes. L’any 1981 realitza el seu primer encàrrec a l’estranger, cobrint el conflicte entre catòlics i protestants a Irlanda del Nord durant la vaga de fam dels membres de l’IRA. Des de llavors, la seva carrera en el món de la fotografia de conflictes i fotografia social és imparable.

Va estar associat a l’agència Black Star entre els anys 1980 i 1985; és fotògraf freelance de la revista Time des de l’any 1984 i va pertànyer a l’agència Magnum Photos des de 1986 fins a l’any 2001. Un cop abandona Magnum Photos, funda juntament amb altres set fotoperiodistes l’agencia de fotografia VII Photo Agency.

En els darrers 30 anys, James Nachtwey ha fotografiat més de 25 conflictes bèl·lics o socials de tot el món i per a diferents mitjans. Irlanda del Nord, Àfrica, Centreamerica, Orient Mitjà, Sud-oest Asiàtic o els Balcans han estat captats per la seva càmera com a testimoni i denúncia pública. El fotògraf va estar present durant els atacs de l’11 de setembre en el World Trade Center de Nova York i va realitzar una bona quantitat de fotografies.

La proximitat de les seves imatges, capturades sempre amb grans angulars o 50mm, implica a l’observador però també posa en risc la seva seguretat personal. Com molts altres fotoperiodistes ha estat ferit mentre realitzava el seu treball. Concretament l’any 2003, treballant per a la revista Time a Bagdad, va resultar ferit per una granada quan acompanyava a una patrulla de l’exèrcit dels Estats Units i l’1 de febrer de 2014, una bala el va ferir la cama esquerra mentre fotografiava les protestes polítiques a Tailàndia.

Una de les seves qualitats més admirables és la seva dedicació a la feina. Financia els projectes en els quals les publicacions no estan interessades en cobrir, com orfenats de Romania i la gana a Somàlia. Nachtwey sempre diu que no li importa estar en el centre del conflicte sempre que sigui capaç de documentar les dificultats que han de suportar diversos individus i provocar la reacció d’altres.

Ha realitzat diferents exposicions individuals arreu del món. Té publicats dos llibres: Deeds of War (1999, editorial Thames & Hudson) i Inferno (2001, editorial Phaidon Press) i ha rebut diversos premis.

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.