L'important està en el fotògraf i en com mira el món. És ell qui decideix amb quina càmera treballar segons el resultat i el nivell de qualitat que vulgui aconseguir; no sempre és necessària la perfecció perquè de vegades la manca de qualitat pot formar part del llenguatge de la pròpia fotografia.

Manel Esclusa és un reconegut fotògraf català nascut a Vic l’any 1952, considerat com un dels artistes més representatius de la fotografia contemporània espanyola. Va descobrir la fotografia amb tant sols vuit anys, al laboratori fotogràfic que tenia el seu pare, també fotògraf i gran aficionat a l’espeleologia. Els caps de setmana acostumava a anar amb ell a les expedicions que feia a l’interior de les coves, on s’endinsava i amb la seva llanterna jugava amb les llums i ombres.

Tot i estudiar mestratge industrial, treballa en el món de la fotografia des de l’any 1966. L’any 1973 li concedeixen una Beca de Fotografia de la Dotació d’Art Castellbach i assisteix als Stages Internationaux de la Photographie d’Arles (França), on té com a professors fotògrafs com:  A. Adams, N. White, A. Trees, I. Dieuzaide, D. Brihat i L. Clergue.

Funda, juntament amb Pere Formiguera, Rafael Navarro i Joan Fontcuberta, el grup Alabern, que reivindica la fotografia com a art.

Tal i com ens explica Joan Bufill en el llibre de la col·lecció Photobolsillo dedicat a Manel Esclusa:

La nit és l’escenari de la major part de l’obra de Manel Esclusa. La seva és una nit temporal, que tendeix a l’abstracció. Sovint és una nit urbana i despoblada, il·luminada, una nit gairebé líquida i etèria on encara es reconeixen coses sòlides i on és possible entreveure l’aparició lluminosa o fins i tot ombrívola. I sobretot és una nit on el temps es fa visible.

A la seva obra fotogràfica predomina la visió abstracta i mística, on el component humà s’expressa sense que a la imatge apareguin persones, i que a més és una obra experimental, precursora, molt influent en autors importants i totalment independent de les modes fotogràfiques, artístiques i estètiques.

Manel Esclusa acostuma a expressar-se mitjançant sèries. La naturalesa onírica, poètica i fantasmal amb què s’acostuma a identificar el seu treball té a veure amb el caràcter reflexiu i introspectiu que presenten les seves imatges.

Algunes de le seves sèries més conegudes són Gits i Ahucs (1970-1974), Venezia (1979), Sil·lepsis (1979-1981), Naus (1983-1996), Urbs de nit (1984-2015), Aquariana (1986-1989) i Aiguallum (2000). Sense deixar de banda els seus darrers projectes com són La pell efímera (2009-2015) i Societat Anònima (2012-2014). I és que Manel Esclusa no deixa de treballar en allò que més li agrada, la fotografia.

Al llarg de la seva vida ha estat exercint la docència, tant en universitats, en escoles, com en tallers, la majoria a Barcelona, d’entre les quals l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya té el privilegi de formar-ne part amb els cursos: Curs amb Manel Esclusa. A cos nu i Manel Esclusa, nit, obscuritat, ombres i altres llums.

Per finalitzar, us recomanem que consulteu alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.

També us recomanem l’exposició de Manel Esclusa Pell i ombra, que es pot veure fins al 22 de maig de 2016 a la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí.