Quan miro el peix fresc i els vegetals, més que tenir consciència que són aliments, sento la delicadesa i bellesa de les seves formes, l’erotisme de les coses crues, així com la seva transitorietat.

Michiko Kon és una fotògrafa japonesa nascuda a Kanagawa l’any 1955, una zona amb mar i muntanyes. Va estudiar principalment pintura i gravat a l’escola d’art de Soskei l’any 1978 i fotografia durant dos anys al Col·legi de Fotografia de Tòquio. Va començar a realitzar fotografies a finals dels anys 70 i moltes d’aquestes imatges van ser publicades a revistes manga.

La seva obra fotogràfica es caracteritza pels seus bodegons surrealistes. Bodegons curosament manipulats i composats a base de criatures marines (peixos, pops o crancs), vegetals i materials tèxtils donant com a resultat objectes impossibles. Kon crea escenografies surrealistes de natures mortes amb objectes quotidians.

L’artista manipula amb subtilesa la percepció dels seus espectadors creant una poderosa tensió entre el món real i imaginari. El seu treball evoca el surrealisme, els somnis, les fantasies i el subconscient.

En el seu univers creatiu, els objectes i els éssers vius són barrejats en un procés en el qual les coses es transformen en éssers vivents i aquests éssers es converteixen novament en objectes. A través d’aquest moviment d’energia, el món vegetal s’esvaeix en estranyes textures d’animals, gairebé sembla un joc visual on la lleugeresa i la rigidesa s’entremesclen, amb humor, certa crueltat, i amb referències preses de l’imaginari popular contemporani.

La seva obra està influenciada per l’artista del Renaixement Archimboldo, amb l’excepció que, on el milanès posava fruites, verdures i flors, la japonesa Michiko Kon juga amb peixos, pollastres, pops o elements de la natura.

Utilitza càmera de gran format i una complexa tècnica de revelat, gairebé perdut en la fotografia del segle XXI. La majoria de les seves fotografies són en blanc i negre amb un fons minimalista i sovint intervenen temes com la mort, la sexualitat i la bellesa.

Realitza la seva primera exposició individual Still Life al Shinjuku Nikon Salon de Tòquio l’any 1985, convertint-se així en una de les fotògrafes més innovadores del Japó.

La seva obra es pot trobar a prestigioses institucions com el Metropolitan Museum de Tòquio, l’Art Institute de Chicago, la National Gallery d’Austràlia i Canadà entre moltes altres.

Del 22 de juny al 29 de juliol de 2017, es pot veure exposada l’obra de Michiko Kon a la galeria Michel Soskine de Madrid, dins el Festival Off PhotoEspaña 2017.

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.