La càmera va ser per mi com una armilla salvavides, una oportunitat d'anar cap als altres, d'apropar-me, de superar els límits de la meva timidesa, de la meva soledat, de la meva condició i també dels meus tabús.

Pierre Gonnord, és un fotògraf autodidacta nascut a Cholet (França) l’any 1963 que viu a Espanya des de l’any 1988.

Encara que estudia Economia a Paris, i treballa a empreses i agències de comunicació i màrqueting, es dedica a la fotografia de retrat des de l’any 1996. Es considera una persona afortunada, perquè pot treballar cada dia en allò que més li agrada, la fotografia de retrat. Per a ell la fotografia és una forma de vida.

La seva primera càmera va ser una Minolta, propietat del seu pare, que només podia fer servir els diumenges i amb molt de compte.

Tot i tenir alguns treballs de paisatge, la seva obra es centra en el retrat. Gonnord considera que el retrat en cap cas és el reflex de l’ànima, sinó el resultat de la suma de tres intimitats: la del model, la de l’autor i la de l’espectador. Un mirall a través del qual cadascú pot veure i interpretar el que consideri. Per què cada persona reacciona d’una manera diferent davant d’un mateix retrat. Considera que la fotografia té el poder de partir d’una realitat i transportar-te a una altra.

La seva fotografia permet donar visibilitat i lluitar contra l’oblit de diferents grups humans, allunyats de les grans ciutats, en una societat molt urbanita que no veu el que succeeix fora del seu cercle. Gonnord escull apropar-se i fotografiar a persones una mica més apartades del sistema: els gitanos andalusos, els zíngars romanesos, les perifèries de Madrid i París, els sense sostre, els membres de la yakuza, el món rural…

Portada de la revista Exit Express
núm. 44 de l’any 2009.

Escull els personatges fotografiats amb temps i dedicació. De vegades necessita fer diferents viatges per a poder conèixer les persones que li pugui interessar retratar. Tot i que els seus personatges sempre pertanyen a un col·lectiu o grup social concret, no deixa que aquests perdin la seva essència individual. S’interessa per la seva força moral, carisma, sensibilitat… A través d’ells busca el gènere humà, universal i atemporal. Un equilibri entre el component psicològic i sociològic. Considera que és el privilegi que té com a fotògraf, poder qüestionar la nostra època, sempre mostrant la bellesa i gran humanitat de tots els personatges.

Les seves fotografies són de gran format i amb un fons obscur, neutral i abstracte amb la intenció d’eliminar el context en el qual es captura la imatge. Vol centrar tota l’atenció en l’individu fotografiat. Realitza les fotografies en un estudi improvisat a casa del model o en el seu lloc de treball habitual amb llum natural i quasi sempre amb un únic punt de llum. Si cal, fa servir un petit flaix de 500 W. Els personatges acostumen a estar asseguts en silenci, en primer o mig pla. Intenta que els retocs siguin únicament en termes de correcció d’ajustos tonals, i decideix en tot moment el color dominant que vol, i aquest acostuma a ser verd, blau o cian.

Els seus retrats són comparats amb quadres de grans mestres de la pintura com Veermer, Caravaggio o Velázquez.

Ha exposat a múltiples galeries públiques i privades de diverses ciutats d’Espanya, França, Portugal i Estats Units. I també es dedica a la docència.

Alguns dels seus treballs més destacats són: Interiors (1999), City (2001), Regards (2000-2003), Far East (2003) i Utópicos (2004-2005).

Per finalitzar, recomanem consultar alguns dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra significativa dels seus treballs.