Estic interessada en com s’explica la història i en les nocions sobre la perifèria i el límit. Per mi la fotografia és un procés d’alfabetització, un viatge cap a l’enteniment.

Vanessa Winship és una fotògrafa britànica nascuda l’any 1960 a Barton. Va estudiar fotografia a la Filton Technical College de Bristol; i fotografia, cinema i vídeo a la Polytechnik of Central London.

Des de molt petita ja tenia fascinació per la fotografia de manera inconscient però no va tenir la seva pròpia càmera de fotos fins a uns mesos després que nasqués el seu fill. La va comprar per la necessitat de documentar la seva vida. En aquell moment però encara no es considerava fotògrafa.

Ha treballat en diversos projectes personals, principalment a l’Europa de l’est. I ha viscut i treballat a la zona dels Balcans i Turquia durant 10 anys.

La seva obra tracta sobre els conceptes de les fronteres, territoris, desig, identitat, pertinença, memòria i història; com són explicades aquestes històries i com s’expressen les identitats.

Winship analitza cada tema des de tots els punts de vista possibles, aprofundint en l’arrel del conflicte per crear una relació entre les persones i els llocs que habiten.

La seva fotografia estableix un diàleg amb la marca deixada pel segle XX a les persones i als llocs a través dels quals han passat: llargs processos definits per moviments de fractura i integració, la inestabilitat de les fronteres i la reafirmació de les identitats. Les seves imatges, algunes d’elles acompanyades per textos, ofereixen una visió poètica que és menys immediata però més duradora que la del fotoperiodisme, centrant-se en l’efecte de la història en el dia a dia.

Vanessa Winship s’ha centrat en llocs on la presència humana i el paisatge semblen desafiar límits geopolítics i esdeveniments històrics. Tot el contingut potencial i documental de la seva fotografia  s’orienta cap a conceptes més íntims com la vulnerabilitat, el cos i la biografia.

Aquesta naturalesa dual, localitzada entre la recerca documental i la investigació personal, és decisiva en el treball de la fotògrafa. Tant si les seves imatges mostren la immediatesa d’un moment que gairebé s’escapa de la mirada o estan basades en un model més estudiat, hi ha un element d’autenticitat, capaç de generar un sentiment comú en tots nosaltres i compartit a través d’una mirada sobre allò aparentment aliè i distant.

Treballa amb projectes a llarg termini de retrat, paisatge, reportatge i fotografia documental.

Utilitza pel·lícula fotogràfica en blanc i negre i fa servir llum natural. Per al reportatge empra una càmera de 35 mm, per al paisatge utilitza càmera de mig format i per al retrat càmera de gran format.

Ha guanyat dos World Press Photo Awards, el PhotoEspaña Descubrimientos, ha estat fotògrafa de l’any als Sony World Photography Awards, i va ser la primera dona en aconseguir el premi Henri Cartier-Bresson. Winship és membre de la World Photographic Academy i de l’Agence VU.

Alguns del seus projectes són: Georgia in Transition (2004); Ukraine, Spring (2005); Imagined States and Desires: A Balkan Journey 1 (2006); Ashura – Turkey, Istanbul (2006); Black Sea: Between chronicle and fiction (2007); Sweet Nothings: The Schoolgirls from the Borderlands of Eastern Anatolia (2007); Georgia, a Small Piece of Eden (2009); Georgia, Schoolchildren (2011); She Dances on Jackson (2013); Retrospective (2014).

Ha realitzat exposicions individuals, d’entre les quals destaquem: Third Floor Gallery (Cardiff), Fundación MAPFRE (Madrid), Rencontres d’Arles, Kunstall Museum of Contemporary Art (Rotterdam), Horst Gallery i Photographers Gallery (Londres).

Per finalitzar, recomanem consultar algun dels seus llibres a la Biblioteca de Fotografia de l’IEFC, on es pot trobar una mostra dels seus treballs.