A principis del segle XX, Barcelona testimonia el sorgiment d’establiments comercials i negocis que, si bé varen ser emplaçaments icònics del seu temps, actualment només viuen gràcies al llegat fotogràfic i a la memòria viva de la ciutat. Us deixem amb una selecció d’imatges d’establiments comercials i negocis que varen existir a la Barcelona de la primera meitat del segle XX, entre els quals trobareu dos dels grans magatzems de la ciutat: El Siglo i El Águila.

Els grans magatzems El Siglo s’inauguraven l’any 1881 a les finques del número 5 de la rambla dels Estudis i 10 i 12 del carrer Xuclà. Un pati central cobert per un sostre de vidre d’on penjava una gran làmpada unificava l’estructura de l’edifici. Els magatzems comptaven amb 75 seccions de venda, que incloïen una perruqueria, cafeteria, estanc i oficina de telègrafs. El Nadal de 1932 un incendi va destruir l’edifici, i van reobrir el següent any al número 54 del carrer Pelai on van continuar la seva activitat fins el 1951, quan l’edifici fou adquirit pels magatzems Capitol.

D’altra banda, els Almacenes El Águila, van ser inaugurats l’any 1925 a la cantonada de la plaça Universitat amb el carrer Pelai. Els magatzems feien honor al seu nom, ja que l’edifici de cinc plantes es trobava coronat per una majestuosa àguila de bronze amb les ales esteses. El Águila, com SEPU o Capitol, repartia cupons entre els seus clients, oferint una imatge de proximitat que els distingia d’altres grans magatzems com El Corte Inglés o Can Jorba (posteriorment Jorba Preciados). El 6 de juny de 1981, El Águila patia el mateix destí que El Siglo, acabant engolit per les flames d’un incendi.

Totes les imatges són reproduccions obtingudes a partir dels negatius originals dels autors. Des de l’Arxiu s’ha dut a terme un acurat treball de laboratori digital perquè la seva visualització mostri tota la riquesa de detalls i matisos que els procediments originals ofereixen.

 
 

Fotografies del fons de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC

Documentació de les fotografies:
Marc Ventura i Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC (Mireia Alises)

Retoc digital de les fotografies:
Mireia Alises