Diuen que el s.XIX és el segle del ferrocarril, així com el s.XX ho és de l’automòbil. Però al llarg de la primera meitat del s.XX, es milloren i amplien les principals infraestructures ferroviàries de la ciutat de Barcelona i se’n construeixen de noves. En tots aquests anys, el tren segueix sent el principal mitjà de transport per a persones i mercaderies.

Us presentem aquí una selecció d’imatges dels arxius fotogràfics del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, que il·lustren aquest procés.

El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, ens explica a més a més, com neix aquest entramat d’infraestructures ferroviàries a la nostra ciutat, en el text Les primeres estacions de ferrocarril a la Barcelona del s.XIX.

Des dels arxius fotogràfics d’ambdues entitats es treballa per a una correcta i extensa documentació de les fotografies, tot i que no sempre és fàcil, ja que molts cops les dades existents són breus, i la distància en el temps dificulta la lectura i interpretació d’allò que veiem. Agraïm la col·laboració d’en Jorge Toledo, que ha col·laborat significativament en la identificació de les imatges.

Quant a les imatges reproduïdes, des de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC s’ha dut a terme un acurat treball de laboratori digital perque la seva visualització mostri tota la riquesa de detalls i matissos que els procediments originals ofereixen.

 
 

Crèdits:

Fotografies del fons de l’Arxiu Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú
i del fons de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC

Documentació de les fotografies:
Arxiu Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú
Arxiu Històric Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya
i Jorge Toledo

Text: Les primeres estacions de ferrocarril a la Barcelona del s.XIX,
de l’Arxiu Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú

Retoc digital de les fotografies:
Mireia Alises