Presentem una selecció d’imatges de Màlaga i Sevilla, de la Casa Thomas, produïdes entre 1906 i 1910. Van ser exposades al Rectorat de la Universitat de Màlaga, del 8 al 30 de juliol de 2011, a Màlaga.

Josep Thomas i Bigas (Barcelona, 1853 – Berna, Suïssa, 1910) va ser un dels més destacats empresaris de l’edició gràfica il·lustrada a l’Espanya de finals del XIX i principis del XX. El 1880 obria al públic, a Barcelona, la Fototípia Thomas. Una de les grans línees de treball de la Casa Thomas seria, des de 1901, l’edició de targetes postals il·lustrades amb fotografies, que en un principi es cenyien a temes locals, o a la producció per a altres editores. A partir de 1905, Thomas publica col·leccions de targetes de diferents punts de la geografia espanyola. Vistes de ciutats, paisatges urbans, espais naturals d’interès, grans obres d’enginyeria, tipus populars i, de manera destacada, el patrimoni històric artístic, seran la temàtica de la iconografia postal d’aquestes edicions que amb el temps es van incrementant en nombre i dimensió geogràfica.

Una part del fons fotogràfic de la Casa Thomas es conserva, des de 1975, a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC. Institució amb la que el CTI de la Universitat de Màlaga col·labora des de 2001 en la documentació i tractament tecnològic dels materials fotogràfics relatius a Andalusia.

 
 

Crèdits:

Fotografies de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC

Documentació de les fotografies:
Centro de Tecnología de la Imagen (Universidad de Málaga)

Retoc digital de les fotografies:
Centro de Tecnología de la Imagen (Universidad de Málaga)