El fons Merletti, és sens dubte una de les col·leccions més preuades dins l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC. Prop de 6500 negatius, realitzats des de principis del segle XX, fins passada la Guerra Civil. Un testimoni inestimable de la vida cultural, esportiva, social i política, d’aquesta època. Merletti va ser un pioner del fotoperiodisme a casa nostra, realitzant reportatges fotogràfics amb una clara intenció periodística. Publicava els seus treballs a les principals capçaleres de premsa i setmanaris il·lustrats: La Vanguardia, Diario de Barcelona, El Noticiero Universal, El Día Gráfico. També era corresponsal de publicacions de Madrid, i d’àmbit internacional: Daily Mirror de Londres, L’Illustration de París i L’Illustrazione italiana de Milà.

Us presentem aquí una selecció d’imatges feta per Pep Parer, fotògraf, especialitzat en fotografia antiga, i col·laborador habitual de l’IEFC. Bon coneixedor del fons Merletti, autor de l’article El fons fotogràfic de la nissaga dels Merletti: mig segle de fotoperiodisme, escrit l’any 2003, que us animem a llegir. Li agraïm l’esforç de mostrar el fons Merletti amb tan poques imatges, ja que seleccionar-ne només una trentena, de ben segur ha estat el més difícil.

Totes les imatges són reproduccions obtingudes a partir dels negatius originals dels autors. Des de l’Arxiu s’ha dut a terme un acurat treball de laboratori digital perquè la seva visualització mostri tota la riquesa de detalls i matisos que els procediments originals ofereixen.

 
 

Crèdits:

Fotografies del fons de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC

Documentació de les fotografies:
Pep Parer Farell,
i Arxiu Històric Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Text: El fons fotogràfic de la nissaga dels Merletti: mig segle de fotoperiodisme,
de Pep Parer Farell

Retoc digital de les fotografies:
Mireia Alises