Aquesta galeria vol posar en valor una trentena de vells oficis i treballs artesans que s’han practicat a Catalunya i altres indrets de l’estat espanyol a finals del segle XIX i bona part del XX, encara vius en la memòria col·lectiva.

Trenta oficis representatius de la nostra cultura popular, que formen part del patrimoni etnològic recent: segador, espardenyer, garbellador, bugadera, dida, carboner o cisteller, entre d’altres.

L’avenç tecnològic, la industrialització, la globalització i altres factors condemnen alguns d’aquests oficis a la desaparició. Tanmateix, en els darrers anys persones amb inquietuds artístiques investiguen tècniques tradicionals per recuperar antics oficis. Les necessitats de la societat han canviat molt en els darrers 50 anys, i l’artesà ha hagut d’adaptar-se als nous temps.

Totes les imatges que es presenten en aquesta galeria són reproduccions obtingudes a partir dels negatius originals dels autors. Des de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC, s’ha dut a terme un acurat treball de laboratori digital perquè la seva visualització mostri tota la riquesa de detalls i matisos que els procediments originals ofereixen.

 
 

Documentació i retoc digital de les fotografies:
Mireia Alises

Bibliografia:
Pablo, Jordi. Historia de la Cultura Catalana: El Gran llibre dels oficis perduts. 1a ed. Barcelona: Edicions 62, 2006. 254 p. ISBN 8429759018