A final del segle XIX i principi del segle XX creix amb força el turisme de plaer, un fenomen que ja no pararà, sent avui dia una font d’ingressos essencial en la nostra economia. Fa cent anys, aquest turisme estava només a l’abast de les classes benestants, que recorrien els circuits culturals i majoritàriament eurocèntrics proposats en els articles i guies de l’època.

La fotografia, un entreteniment també reservat llavors als qui disposaven de temps i mitjans, ens mostra de la mà d’aquests primers turistes, les ciutats i monuments, que encara avui dia són la destinació de les nostres vacances o del que anomenem turisme cultural.

Us presentem aquí una selecció d’imatges dels fons del Museu Frederic Marès i de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC, que il·lustren aquest fenomen.

En el text Viatjant en tres dimensions: Estereoscopia i turisme a principis del segle XX, Pep Parer, fotògraf, especialitzat en fotografia antiga, ens explica com la fotografia estereoscòpica permetia gaudir en societat de la visió d’aquestes imatges. Hem volgut reproduir aquesta visió en profunditat de les estereoscopies i us oferim la mateixa selecció de fotografies en aquesta galeria d’imatges en 3D.

 
 

Crèdits:

Fotografies dels fons del Museu Frederic Marès
i de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC

Idea i coordinació: Ernest Ortoll i Laia Foix

Documentació de les fotografies:
Museu Frederic Marès,
i Arxiu Històric Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Text: Viatjant en tres dimensions: Estereoscopia i turisme a principis del segle XX
Pep Parer

Galeria d’imatges en 3D:
Realització dels anàglifs: Pep Parer
Assessorament tècnic: Ricard Marco
Text: Viquipèdia / Wikipedia

Retoc digital de les fotografies:
Pep Parer i Mireia Alises