Exposicions
Miquel Galmes, compromès amb la fotografia. Exposició fotogràfica a Vilanova i la Geltrú20 de maig de 2016

La present exposició, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i comissariada per l’IEFC, en homenatge a la figura i a la memòria del seu fundador Miquel Galmes i Creus, reuneix una mostra dels treballs realitzats per l’autor al llarg de la seva vida i que ara es poden veure a la seva ciutat d’adopció.

Després de passar per l’IEFC i pel festival FineArt d’Igualada, ara s’exposa a Vilanova i la Geltrú, ampliada amb més obres, gràcies a les dimensions d’una sala emblemàtica dins el món de l’art.

L’exposició s’inaugura el divendres 20 de maig, a les 19:00 h. I es pot veure fins al 26 de juny de 2016 al Centre d’Art Contemporani La Sala (Sala de les Voltes) de Vilanova i la Geltrú.

En la mostra es poden veure els seus treballs més destacats: Somnis trencats (2015), Stenomediterrània (2008), El Bosc encantat (2010), Stenoatmosfèrics (2012), La mirada vertical (2004), Tot caminant… per vies rurals, urbanes i altres / Tot trepitjant… asfalts, llambordes, pedres i sorrals / Però sempre, endavant! (2014); i a més a més, com a novetat s’hi pot veure Polaroids (1990-2000), una mostra del centenar de fotografies que tenia emmarcades en aquest suport.

Centre d’Art Contemporani La Sala (Sala de Les Voltes)

Adreça: C/ Joaquim Mir, 12. Vilanova i la Geltrú.
Telèfon: 938 169 001
Email: lasala@vilanova.cat
Dates: Del 20 de Maig al 26 de Juny de 2016.

Miquel Galmes i Creus (Barcelona 1937-2015)

La seva passió per la fotografia s’inicia el Nadal de 1954 a l’obtenir com a premi en un concurs de pessebres la seva primera càmera fotogràfica, una Univex. En els anys ’50 obté el títol de Mestre Industrial i als ’60 obté el d’Interpretació atorgat per l’Institut del Teatre.

L’any 1962 obre el seu estudi fotogràfic on realitza retrats dels personatges de l’àmbit radiofònic i teatral. L’any 1965 s’incorpora al departament professional de Kodak per organitzar cursos per a professionals. L’any 1972 crea la primera assessoria tècnica de fotografia al nostre país, Technofot. La seva obra artística i professional es publica en revistes i llibres, i s’exposa tant en galeries d’art com en sales d’entitats culturals.

Les seves inquietuds per la divulgació del fet fotogràfic el duen a organitzar esdeveniments com el Simposium de la European Society for the History of Photography, de la qual va ser membre, a Vilanova i la Geltrú l’any 1993.

Miquel Galmes, coneixedor de les carències de formació dels aspirants a fotògrafs i del poc reconeixement cultural que la fotografia tenia en aquella època, concep la idea de fundar una entitat que aglutinés els diversos àmbits de la fotografia: ensenyament, cultura, investigació i, especialment, la recuperació del patrimoni fotogràfic. Per això, i com a persona avançada al seu temps, l’any 1972 crea, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, entitat amb filosofia de servei públic a la que va dedicar la seva energia i que va marcar la seva trajectòria professional.

En l’actualitat, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya manté viu el llegat inicial del seu fundador: fomentar, estimular i impulsar l’estudi, la investigació i la difusió de la fotografia com a compromís amb la societat.


Treballs exposats

Somnis trencats (2015)

Sota un títol tan lúcid i conscient derivat de les circumstàncies del seu últim i fràgil present, l’autor va seleccionar en ordre cronològic les fotografies més significatives de la seva trajectòria artística i professional. Somnis trencats és, en paraules d’Anna Juanpere, el seu llegat fotogràfic fet amb un esforç considerable. L’últim testimoni visual de Miquel Galmes i Creus.

Cicle Quatre Elements

  • Stenomediterrània (2008)
  • El Bosc encantat (2010)
  • Stenoatmosfèrics (2012)

El seu projecte sobre els quatre elements que regeixen la natura: mar, terra, aire i foc. Aquest últim, el foc, va quedar pendent de realitzar. Com tot gran autor, Miquel Galmes i Creus també va deixar una obra inacabada; reflex de la seva constància vital i artística que va mantenir fins a l’últim moment de la seva vida.

Les imatges del present cicle es van captar sota el concepte d’una tornada als orígens del medi: la fotografia estenopeica. Si els quatre elements es regeixen per un principi natural d’igual manera es forma la imatge a través d’un minúscul orifici a l’interior de la cambra fosca.

Fotografia panoràmica

  • La mirada vertical (2004)
  • Tot caminant… per vies rurals, urbanes i altres / Tot trepitjant… asfalts, llambordes, pedres i sorrals / Però sempre, endavant!. (2014)

La fotografia panoràmica va ser el format en que Miquel Galmes i Creus va registrar les seves inquietuds sobre el concepte de la mirada i la representació de la realitat. Referent a això, les seves reflexions visuals van quedar definides en dues sèries fotogràfiques diferenciades per la composició en vertical i horitzontal de les imatges que, en ser panoràmiques, constaten la complexitat i l’aportació del seu plantejament artístic.

Polaroids (1990-2000)

Des dels anys de la seva major popularitat, els ‘70, fins a principis del 2000, la polaroid va ocupar en l’espai creatiu de Miquel Galmes un lloc significatiu. Prova d’això són el gairebé centenar de fotografies que en aquest suport tenia emmarcades i de les quals aquí se’n mostra una part representativa. De caire proper i quotidià, els motius fotografiats, ja siguin natures mortes o paisatges, es relacionen de manera íntima en el fluir de la seva mirada.