Warning: Illegal string offset 'name' in /var/www/vhost/iefc.cat/home/html/wp-content/themes/iefc/single-news.php on line 5
Festival Mirades 2017 Torroella de Montgrí. Activitats dels Exalumnes

Elisenda Bañon, que actualment està cursant el Projecte final del Graduat en Fotografia a l’IEFC, exposa La quinta essència, treball experimental envers la natura, en el V Festival Mirades, que organitza la associació Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí.

El V Festival Mirades es celebra de l’1 al 24 d’abril de 2017 a Torroella de Montgrí i poblacions properes. El festival, que ha programat una vintena d’exposicions i activitats paral·leles, té la voluntat de convertir la fotografia en un reclam d’art, comunicació i cultura.

Dins el festival també s’hi poden trobar obres d’altres fotògrafs formats a l’IEFC: Àlex Llovet, Oscar Reina, Eugeni Biel, Ulises Salom, i Isabel Cidoncha.

Foto: Elisabet Bañon
Foto: Elisabet Bañon

La quinta essentia. Elisenda Bañón

L’obra que es presenta a continuació reflexiona sobre els quatre elements clàssics, l’aigua, la terra, el foc i l’aire, que ja en l’antiguitat clàssica s’empraven per a explicar el que succeïa a la natura.

El meu plantejament artístic parteix de les idees dels filòsofs clàssics. Al segle V Empèdocles va proposar que els quatre elements units en diferents proporcions, donava lloc a la immensa varietat de substàncies que es presenten a la natura. Aristòtil va afegir un cinquè element que va anomenar Èter, que va dir que formava els estels, mentre que els altres quatre formaven les substàncies terrestres. Aquest Éter va anar evolucionant i s’anomenat de diverses maneres, Idea, Buit, Ànima Quintaessència (Quinta Essentia en llatí). La Ciència no és més que la resposta que de l’home als problemes o els dilemes que la natura li planteja, per tal de satisfer la necessitat de poder explicar tot el que passa al nostre voltant.

Respecte a la vessant plàstica, el meu treball es caracteritza per haver seguit el mètode científic… ASSAIG-ERROR… i amb diverses tècniques fotogràfiques he intentat trobar la Quinta Essentia dels diferents elements, jugar amb el positiu/negatiu, la bellesa amagada, la Idea, el Buit, l’Eter dels elements.

Les referències visuals més properes les podem trobar en les obres del paisatge minimalista, el land art i l’art povera però al mateix moment en cap d’elles. L’exposició de Miquel Galmes a l’IEFC, amb tres dels quatre elements va ser el punt de partida i d’inspiració d’aquest treball. Autors com Francesc Abad, Hiroshi Sugimoto, Ray Collins, Camille Seaman, m’han influït però també aquest treball és un experiment d’integració de molts conceptes, visuals, tècnics, conceptuals apresos durant els darrers tres anys.